У січні - на початку лютого золото подорожчало на 7,7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У січні - на початку лютого золото подорожчало на 7,7%

Банківські метали
235
В 2007 році золото дорожчало, в 2008-м тенденція продовжилася - на деяких світових біржах ціна золота за цей період виросла на 13%.
В 2007 році золото дорожчало. В 2008-м тенденція продовжилася: офіційний курс золота в січні - на початку лютого виріс на 7,7% (дані Нацбанку). На деяких світових біржах (наприклад, в Азії) ціна золота за цей період виросла на 13%.
"Причина росту цін і високого попиту на метал на іноземних біржах і в Україні - нестабільність фондових і валютних ринків", - пояснює Оксана Курінна, фінансовий аналітик ІК "Інвестиційні та структуровані фінансові продукти". На вартість золота в першу чергу впливає негативна економічна ситуація в Штатах. 22 січня Федеральна резервна система США знизила дисконтну ставку на 0,75 п. п. (до 3,5% річних). За даними агентства Bloomberg, у той же день різко виріс попит на золото: ціна дорогоцінного металу на світових ринках підскочила на $9,43, або 1,1% (до $857 за унцію).
Інша причина росту цін на золото - припинення вироблення родовищ великими південноафриканськими золотодовидобувачі Anglo Platinum і Gold Fields (10% світового видобутку). У ПАР назріла енергетична криза - не вистачає потужностей, що генерують. Багато компаній, у тому числі добувачі золота, призупинили діяльність на кілька днів. Однак навіть після поновлення видобутку світові ціни на дорогоцінний метал продовжили рости. 12 лютого ціна жовтого металу досягла $924,10 за тройську унцію.
На українському ринку в січні - початку лютого західні інвестори активно скуповували золото. Ціна покупки банківських злитків в Україні на 3-5% вище, ніж на Лондонській біржі, однак дефіцит металу змушує інвесторів скуповувати золото по усьому світові.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас