ДКЦПФР убезпечить реєстраторів від рейдерських атак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР убезпечить реєстраторів від рейдерських атак

Фондовий ринок
334
Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку має намір унеможливити застосування рейдерської схеми, що дозволяє штучно збільшувати кількість цінних паперів, у яких з'являється відразу декілька власників. Експерти впевнені, що комісія в такий спосіб убезпечить ринок від безграмотних рішень суддів, послуги яких використаються в корпоративних конфліктах.
Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) оприлюднила в п'ятницю проект змін у положення №999 "Про депозитарну діяльність". Цей документ, за словами директора департаменту методології та регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексія Тарасенко, необхідний для розв"язання проблеми "прийняття судами рішень про примусову "матеріалізацію" знерухомлених цінних паперів". Схема працює в такий спосіб: судді виносять рішення, що зобов'язує реєстратора перевести цінні папери з рахунку номінального власника на рахунок нового власника. При цьому вони так і залишаються на рахунку колишнього власника в хоронителя. В результаті кількість цінних паперів, зокрема акцій, в обігу штучно збільшується і перевищує 100%. Паралельно один пакет акцій тепер має декілька власників. "Переважна більшість суддів не розуміють, що повний реєстр власників цінних паперів, припустимий для зборів акціонерів, реєстратор формує за запитом на підставі інформації номінального власника - хоронителя або депозитарія. Це означає, що цінні папери перебувають не в реєстратора, а в хоронителя", - пояснив президент інвестфонду "Амадеус-Индекс ПФТС" Михайло Ройко.
Тепер же комісія з ініціативи "Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв" (ПАРД) запропонувала змінити термін "свідоцтво про знерухомлення іменних цінних паперів". Буде чітко зазначено, що на рахунку номінального власника цінних паперів у системі реєстру реєстратора ведеться облік не самих знерухомлених цінних паперів, а тільки інформації про них (бездокументарная форма). Президент ПАРД Олексій Кий розповів, що в 2007 році був прецедент, коли 18,3% акцій ЗАТ "Укртатнафта" списали з рахунку номінального власника "ІНГ Банк Україна". "Коли до реєстратора приходять і за рішенням суду списують знерухомлені цінні папери, це ніяк не відображається на депозитарному обліку та призводить до його розриву. Виникають нові цінні папери - за рахунок того, що вони одночасно залишалися і у депозитарію, і в реєстратора", - пояснив голова правління депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" Микола Швецов. Після аналогічного списання акцій за рішенням суду власники банку "БІГ Енергія" стали власниками 118% акцій кредитної установи.
Кий затверджує, що такі рішення суддів приводять до втрати прав власності, зокрема тих інвесторів, які досить довго про них не знали, тому що інформація від реєстратора надійшла до них занадто пізно. Нові зміни захистять інвесторів, впевнений він. "Вводиться новий статус номінального власника - особливий вид рахунку, на якому немає обліку знерухомлених цінних паперів, а тільки інформація про них. Тому до реєстратора не зможе прийти суд і списати з рахунку номінального власника акції", - пояснив президент ПАРД. Рішення про списання акцій суд повинен буде приймати відносно хоронителів.
У такий спосіб комісія убезпечить ринок від безграмотних рішень суддів, які, за словами партнера юридичної фірми "Магістр і партнери" Сергія Власенко, при наявності "схемного" реєстратора і хоронителя використаються в корпоративних конфліктах. "Шість років тому була погана судова практика, коли вважали, що якщо пакет акцій арештований, то його не потрібно враховувати у кворумі. Комісія відразу ж написала роз'яснення. Те ж саме і зараз", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас