Уряду доручили "перекувати" держтелерадіомовлення на громадське — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряду доручили "перекувати" держтелерадіомовлення на громадське

264
Створити систему громадського телебачення і радіомовлення шляхом трансформації державного мовлення доручив уряду президент Віктор Ющенко. Аналітики вважають, що проект приречений на поразку, оскільки незалежність від політичних і комерційних структур в наший країні видається майже нереальною.
Кабміну доручено протягом місяця сформувати робочу групу, котра повинна розробити концепцію створення системи громадського телебачення і радіомовлення і подати її до 1 вересня на розгляд РНБО. Про це йдеться в указі президента Віктора Ющенка.
До складу робочої групи увійдуть представники Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету, національних теле- і радіокомпаній, творчих союзів і всеукраїнських громадських об'єднань, наукові співробітники.
Громадське мовлення виникло в США в 50-х роках XX століття як форма некомерційного мовлення. Термін "некомерційне мовлення" означає, що воно не ставить за мету своєї діяльності отримання прибутку, а діє для задоволення освітніх, культурних, духовних інтересів широких прошарків населення. Джерелами його існування є абонплата, кошти спонсорів і різноманітних фондів, а не реклама.
Теоретично, громадські канали незаангажовано висвітлюють політичну ситуацію в країні і не беруть участі в піар-акціях під час виборів. Проте, на практиці досягти цього ідеалу вдається далеко не завжди.
Класичним прикладом громадського мовлення вважається британське Бі-Бі-Сі. Проте і йому - незважаючи на те, що його фінансування формально не залежить від держави і від реклами, не завжди вдавалося зберегти нейтральну позицію. Так, наприклад, під час початку війни в Іраку між Бі-Бі-Сі і британським урядом виник конфлікт, оскільки точка зору громадського мовлення на війну не співпадала з урядовою. В результаті компанії довелося поступитися.
Довга історія президентських указів
Закон про створення системи громадського мовлення в Україні був прийнятий ще в 1997 році, проте президент Леонід Кучма наклав на нього вето. Наприкінці 2000 року ще один закон спіткала та ж доля.
У 2005 році був прийнятий проект закону про внесення змін і доповнень до закону 2000 року, але чергова зміна уряду відклала питання створення системи громадського мовлення на невизначений термін.
15 березня 2007 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, комітет ВР з питань свободи слова і інформації, Держкомтелерадіо і Національна комісія з утвердження свободи слова і розвитку інформаційної галузі при президентові підписали Декларацію про співпрацю з метою створення в Україні громадського мовлення.
Думка експертів
Глава Нацради, автор першого українського закону про систему громадського мовлення Віталій Шевченко стверджує, що формування громадського телерадіомовлення відбуватиметься шляхом трансформації державного.
В першу чергу до системи повинна увійти Національна телекомпанія України.
"Тоді як комерційні канали ставлять перед собою завдання підняти рейтинги і транслюють не найкращі для суспільства програми, громадське мовлення задовольнятиме різні глядацькі інтереси, включаючи програми для нацменшин, культурні, освітні і так далі", - відзначив Шевченко.
Для фінансування системи існують три можливі варіанти: абонентська плата, фіксована дотація з бюджету і фіксована частка прибуткового податку. Він назвав створення системи "найважливішим кроком в справі роздержавлення українських ЗМІ".
Голова комітету Верховної ради з питань свободи слова і інформації, депутат від Партії регіонів, Ганна Герман вважає рішення президента позитивним кроком, за умови якщо громадське мовлення не стане черговою "політичною міжусобицею".
А член Нацради Віктор Понеділко сумнівається, що ідея громадського мовлення виявиться життєздатною. "Або його взагалі не буде, або воно буде залежним", - сказав експерт, нагадавши про російське ОРТ.
На його думку, влада навряд чи захоче фінансувати з держбюджету канал, який на них не працюватиме, а розраховувати на введення абонентської плати або спеціального "телевізійного податку" в наший країні, де значна частина населення місяцями не оплачує комунальні послуги, наївно.
Нагадаємо, минулого тижня Президент призначив Василя Ілащука, близького до Тимошенко і міністра культури Вовкуна, в.о. президента НТКУ. Ілащук, як і Докаленко, вже висловлював думку про те, що "громадське телебачення на основі державного - це утопія".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас