Порошенко: Інфляція в Україні без антиінфляційних заходів збережеться на рівні 2007 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Інфляція в Україні без антиінфляційних заходів збережеться на рівні 2007 р.

Казна та Політика
219
Голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко допускає інфляцію цього року на рівні більше 16%, що відповідає рівневі 2007 року, якщо не будуть вжиті антиінфляційні заходи.
"Попередні розрахунки свідчать про те, що якщо не вживати ніяких змін, то рівень інфляції цього року перевищить 16%", - сказав він журналістам на відкритті логістичного центру кондитерської корпорації Roshen у Яготині (Київська обл.) у п'ятницю.
Порошенко підтвердив, що НБУ пропонує поставити мету втримати інфляцію цього року в межах 12%, тоді як уряд поки підтверджує прогноз інфляції на рівні 9,6%.
"12% - це те, що сьогодні під час попереднього обговорення голова Нацбанку Володимир Стельмах запропонував як погоджену позицію, як ту мету, до якої повинні прагнути в результаті проведення погоджених дій уряд і Нацбанк", - сказав глава Ради НБУ.
Він вважає, що інфляційні процеси можна буде стримати, у першу чергу, за рахунок структурних реформ в економіці, а також твердими заходами монетарного характеру.
У той же час Порошенко відзначив, що причиною високої інфляції в Україні є не тільки дії уряду і монетарні фактори, але й загальносвітова кон'юнктура сировинних ринків: збільшення цін на нафту, газ і продовольство.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в 2007 році виросла до 16,6%, що стало найвищим показником з 2000 року, коли вона становила 25,8% (тут і далі - грудень до грудня). В 2001 році інфляцію вдалося знизити до 6,1%, в 2002 році вперше в історії країни була зафіксована дефляція 0,6%, а в наступні три роки інфляція становила, відповідно, 8,2%, 12,3% і 10,3%.
У січні 2008 року інфляція склала 2,9%, а збільшення споживчих цін січень до січня -19,4%.
Уряд на засіданні в п'ятницю в цілому схвалив проект антиінфляційних заходів, вирішивши додатково його доопрацювати і запропонувати прийняти спільно з Нацбанком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас