Отримати кредит на квартиру тепер буде набагато важче? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отримати кредит на квартиру тепер буде набагато важче?

Кредит&Депозит
785
Минулого тижня набула чинності постанова Національного банку №458, що встановила нові методики розрахунку адекватності банківського капіталу, тобто, співвідношення активів до капіталу. Відповідно до постанови, всі довгострокові активні операції банків, не забезпечені адекватною грошовою базою, будуть додатково зважувати на коефіцієнт ризику 50%.
Як прогнозують експерти щотижневика "Комментарии", наслідком таких новацій може стати скорочення термінів кредитування клієнтів, зокрема по іпотечних кредитах.
На їхню думку, банки, що активно працюють в іпотечному кредитуванні, але не мають при цьому довгострокових пасивів, будуть змушені в терміновому порядку зайнятися нарощуванням капіталів, тим часом обмеживши видачу довгострокових позик.
"Скорочення строків кредитування приведе до жорсткості умов для одержання кредиту. Суми щомісячних погашень кредиту виростуть, і, відповідно, вимоги банку до розміру підтверджених доходів позичальника теж виростуть. Це не дозволить частині потенційних позичальників одержати кредит", - прогнозує заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
Крім того, пишуть "Комментарии", багато експертів сходяться на думці, що банкіри поступово посилять вимоги до позичальників, зокрема, вимагаючи від них внесення додаткових застав, крім нерухомості, що купується за кредитні гроші.
Низка банків також вирішила підвищити ціни на "довгі" кредити. Ставки по них уже підросли на 0,5%-1%. Банкіри обіцяють, що нинішнє подорожчання може стати цього року не останнім
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас