Диверсифіковані ІСІ зможуть вкладати в акції до 50% активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Диверсифіковані ІСІ зможуть вкладати в акції до 50% активів

Фондовий ринок
324
Після поновлення роботи Верховна Рада затвердить проект закону, що дозволить інвестиційним фондам вкладати в акції до 50% своїх активів. Зараз його статус - "прийнятий у першому читанні".
Відповідно до закону про інститути спільного інвестування, фонди відкритого та інтервального типів можуть бути тільки диверсифікованими. Основні обмеження стосуються частки акцій у портфелі.
По-перше, забороняється купувати або додатково інвестувати в цінні папери одного емітента більше 5% загальної вартості активів. По-друге, кількість цінних паперів одного емітента в активах ІСІ не повинна перевищувати 10% загального обсягу їхньої емісії. Нарешті, по-третє, забороняється купувати або додатково інвестувати в акції українських емітентів більше 40% загальної вартості активів ІСІ.
Компанії управління активами (КУА) вважають останнє обмеження занадто жорстким. На думку експертів компаній, пом'якшення вимог до диверсифікованості могло б підвищити популярність інтервальнтх фондів. Крім того, це можна здійснити внесенням змін у законодавство щодо можливості таких фондів бути недиверсифікованими.
Можливість створення інтервальних недиверсифікованих фондів залучить інвесторів, які бажають вкладати в більш ризикові інструменти фондового ринку, ніж відкриті фонди, але при цьому їхній інвестиційний горизонт не збігається з тими продуктами, які сьогодні представлені на ринку (закриті недиверсифіковані корпоративні фонди), говорить директор зі стратегічного розвитку КУА "Конкорд Есет Менеджмент" Тарас Лановик.
Якби такі зміни були внесені, вони б збільшили популярність інтервальних фондів, підвищивши при цьому можливу прибутковість на зростаючому ринку, звичайно, одночасно підсиливши і ризики, додає директор аналітичного департаменту групи компаній "ТЕКТ" Юрій Прозоров.
Більш гнучкий підхід до формування портфеля дозволив би використати різні стратегії управління. Так, у період затяжних ведмежих настроїв (тобто коли ринок падає) найкращим засобом захисту є облігації та фінансові інструменти, які безумовно доповнюються короткими позиціями по акціях, проаналізував ситуацію провідний аналітик КУА "ТАСК-ІНВЕСТ" Андрій Шевчишин. Протилежністю є бичачий тренд, при якому прибутковість фонду забезпечується акціями, у той час як облігації та фінансові інструменти мають низьку питому вагу.
Популярність ІСІ в зв'язку з цим підвищиться особливо серед інвесторів - фізичних осіб, які віддають перевагу агресивним інвестиційним стратегіям, говорить віце-президент КУА "КІНТО" Федоренко Анатолій. Адже висока частка акцій в інвестиційному портфелі в умовах зростаючого фондового ринку дозволяє розраховувати на підвищену прибутковість інвестицій, а відкритий або інтервальний характер фонду - на можливість, якщо буде потреба, швидкого повернення інвестиції без істотних втрат.
На відміну від цінних паперів з фіксованою прибутковістю акції показують велику прибутковість. Чим їх більше в портфелі, тим вища прибутковість фонду, тому вони будуть більш популярні. Так, наводить приклад керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Дмитро Ісупов, 40% активів фонду "Платинум", вкладених в акції, заробили торік 195% прибутковості, що набагато більше індексу ПФТС.
У той час як 60% його активів (відповідно до законодавства вкладені в папери з фіксованою прибутковістю) принесли прибутковість на рівні 10-16% річних.
При створенні ринку ІСІ законодавчі обмеження щодо диверсифікованості були правильним рішенням, запобігали банкрутству фондів. За останній рік ліквідність виросла у два-три рази і продовжує рости, тому диверсифікованість для інтервальних фондів уже можна було б зменшити. Для відкритих фондів це робити ще рано.
Зі своїми побажаннями компанії поки нікуди не зверталися. Як повідомив начальник управління спільного інвестування ДКЦПФР Євген Іванов, пропозиція щодо зміни дозволу для інтервального типу фондів бути недиверсифікованими не вносилася. В. о. гендиректора Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Ольга Трипільська повідомила, що в УАІБ подібні пропозиції також не надходили.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас