Пристрасть до конфіскату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пристрасть до конфіскату

Казна та Політика
1930
Про те, що корупція - страшне зло, що роз'їдає систему державної влади в Україні, знають навіть школярі молодших класів. Парламент ще в 1995 році прийняв Закон "Про боротьбу з корупцією". За наступні роки в цей документ 11 разів вносилися зміни та поправки, але головна тенденція залишалася колишньою - чим вища посада корупціонера, тим поблажливіше до нього ставлення
Заступник начальника Головного управління юстиції в Дніпропетровській області - начальник відділу державної виконавчої служби Володимир Зарицький був переведений у місто на Дніпрі із Сум, де до цього займав аналогічну посаду. Скромністю Володимир Іванович із перших днів після появи на новому місці не відрізнявся. По місту роз'їжджав на чорній "Ауді А-8", що, залежно від комплектації, в офіційних дилерів коштує від 120 до 225 тис. дол.
Зрозуміла справа, "Ауді" не могла бути службовою. Але якщо іномарка належить особисто Зарицькому, звідки в нього гроші на настільки дороге придбання? Поки колеги ламали голову над цією загадкою, Володимир Іванович катався дніпропетровськими вулицями, але 13 липня 2007 року неподалік від роботи був зупинений нарядом ДАІ. Даішники "пробили" держномер 300-86 КН по комп'ютеру та обімліли - така автомашина в базі даних не значилася. На прохання пояснити, як до нього потрапив підозрілий транспортний засіб, Зарицький відреагував несподівано: закрив машину, і, прихопивши ключі, умчався у власний кабінет, що замкнув зсередини. Марно намагалися постові викликати порушника на розмову. Двері він їм так і не відкрив.
Інспектори ДАІ, треба віддати їм належне, вирішили довести справу до кінця. Інформації про водія в них було небагато. Зарицький, до того, як утекти, встиг назвати лише прізвище, посаду та місце проживання - м. Київ, вул. Володимирська, 33. Втім, і тут він познущався над міліціонерами: за зазначеною адресою розташована... Служба безпеки України.
Але дніпропетровські даішники прийняли все за чисту монету, склали протокол про корупцію та передали справу в райсуд.
До того моменту з'ясувалося, що на необлікованій "Ауді" Володимир Зарицький їздив ще в Сумах. Цей автомобіль був у свій час конфіскований тамтешніми правоохоронцями як контрабандний і підлягав продажу на відкритих торгах. Але виконавча служба, відповідальна за проведення таких торгів, розставатися із престижною іномаркою не поспішала, і її начальник користувався чужою машиною, як своєю власною.
На суд, що відбувся 15 серпня 2007 року, Володимир Зарицький не з'явився. Перед суддею Зосименко стояло нелегке завдання - оцінити розміри збитку, завданого корупціонером державі. Адже замість того щоб ще в Сумах продати "Ауді", а виручені гроші направити в держбюджет, Зарицький приїхав на машині в Дніпропетровськ, де преспокійно її експлуатував, знижуючи за рахунок амортизації ринкову вартість конфіскованого товару.
Але судді здалося нецікавим займатися фінансовими підрахунками. І з'явився на світ унікальний вердикт. У ньому визнавалося, що "Зарицький Володимир Іванович, прописаний по вул. Володимирська, 33 у м. Києві" (так у постанові суду! - Авт.) у період з 11.07.2007 по 13.07.2007 самовільно використовував автомобіль "Ауді А-8" в особистих цілях, тобто зробив правопорушення, передбачене ст. 1 Закону України "Про боротьбу з корупцією". "У той же час, у зв'язку з малозначністю зробленого правопорушення та з урахуванням особистості правопорушника, суд вважає за необхідне звільнити його від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням...".
Цікаво, що суд установив, начебто Зарицький катався на контрабандній іномарці всього два дні, виходить, корупційні дії, хоча і були, але наслідки їх незначні. Хоча оренда машини представницького класу коштує від 120 доларів на день, а Зарицький користувався "Ауді" не один місяць. Але більше всього розчулює призначене корупціонерові покарання: усне зауваження. Втім, навіть таку надм’яку міру застосувати не вдалося, тому що правопорушник у залі суду був відсутній. Не посилати ж йому додому аудіозапис із суддівським: "Ай-ай-ай"!
Чому ми тільки зараз згадали про події минулого літа? Тому що вони ретельно приховувалися від громадськості, і можливість ознайомитися з копією постанови суду з'явилася зовсім недавно. Але є й інший привід. Володимир Зарицький продовжує користуватися "Ауді А-8", як ні в чому не бувало! Чорний автомобіль із держномером 300-86 КН фігурував, наприклад, у грудні 2007 року при озброєному захопленні ВАТ "Дніпрофарм".
Глава виконавчої служби віддавав накази по телефону, сидячи за кермом тої самої контрабандної "Ауді". Скандал нічому його не навчив. Адже якщо виходити із судової практики, за корупцію в Дніпропетровську запитують настільки ж строго, як за недопалок, кинутий повз урну. Тому так брудно - і на вулицях, і в органах влади.
Борис Хмелевой
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас