Ставки по гривневих кредитах на житло можуть знову вирости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки по гривневих кредитах на житло можуть знову вирости

Кредит&Депозит
360
Зниження процентних ставок по гривневих кредитах на житло - це основна тенденція останніх місяців. Втім, цього року можливе збільшення кредитних ставок, що буде обумовлене кризою на світовому фінансовому ринку і прагненням Нацбанку до дедоларизації економіки.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середні ефективні ставки при кредитуванні нового житла терміном на 25 років склали на початок лютого 2008 року: 16,3% річних у гривні, 13,2% - у доларах США, 12,5% - у євро, 9,7% - у швейцарських франках. При цьому на початок листопада 2007 року вони становили: 17,0% річних у гривні, 13,0% - у доларах США, 12,5% - у євро, 9,7% - у швейцарських франках.
Тимчасове зниження ставок по кредитах на житло, на думку експертів компанії, обумовлене зменшенням обсягів кредитування житла і прагненням Нацбанку знизити рівень доларизації економіки.
Втім, спостерігаючи зниження ставок по кредитах на житло в гривні, не варто забувати, що в результаті зниження рівня доларизації економіки, у першу чергу, збільшиться попит на гривневі ресурси, тому банкам прийдеться підвищувати ставки по депозитах. "Наслідком такого подорожчання грошей стане збільшення ставок по кредитах.
Тому що банки залучають деяку частину ресурсів на міжнародних ринках капіталу, за наявності обмеження валютні позики необхідно буде конвертувати в гривню. У результаті вартість цих грошей значно виросте, що стане ще однією причиною можливого підвищення ставок по кредитах", - вважає Юлія Морозова, начальник департаменту розвитку роздрібного кредитування Укрпромбанку.
Однак не всі експерти одноголосні в оцінках. Існує думка, що ставки по кредитах на житло будуть знижуватися і надалі. "На мій погляд, говорити про підвищення ставок по кредитах в іноземній валюті в довгостроковій перспективі занадто рано. Думаю, що ставки як по валютних кредитах, так і по кредитах у національній валюті трохи знизяться, але зниження в національній валюті буде більш інтенсивним", - вважає Володимир Довгаль, директор департаменту роздрібних продажів АКБ "Сведбанк" (ТАС-Комерцбанк).
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас