Селянам обіцяють недорогі кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Селянам обіцяють недорогі кредити

Кредит&Депозит
442
У нинішньому сезоні банки обіцяють підтримати вже зміцнілий агробізнес доступними та недорогими кредитами.
За умови наведення порядку з імпортом сільгосптехніки і лібералізації експорту зерна, Україна має непоганий шанс знову повернути собі статус "житниці". Для початку хоча б самої себе.
Ще кілька років тому кредитування аграріїв було для банкірів чимсь на кшталт "російської рулетки", коли більше половини виданих позик майже гарантовано переходили в графу "проблемних". Сьогодні ситуація в цій сфері змінюється на очах, і більшість банкірів схильні підтримати оптимізм прем'єра Тимошенко про те, що аграрний сектор може бути успішним і таким, що окупається.
За словами фінансистів, сьогодні кредитування села стало менш ризиковим багато в чому завдяки більш ефективній політиці Уряду і Національного банку, які не тільки говорять банкам "треба!", але й створюють умови для максимального здешевлення таких кредитів. Тільки найбільший український банк - ПриватБанк - за минулий рік збільшив портфель кредитів агросектору на 40% - до 1,6 млрд. грн. І якщо далі банки будуть рухатися в такому ж темпі, в 2008-му проблем в аграріїв буде набагато менше.
Подорожчання кредитів не очікується
На головне сьогодні питання селян "скільки ж будуть коштувати кредити на посівну?" банкіри дружно відповідають, що подорожчання кредитів не буде. Найбільш популярні кредити на закупівлю посівного матеріалу і пального вже не перший рік видаються в рамках державної програми фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення короткострокових і середньострокових кредитів. Ще в 2000 році такий механізм держпідтримки сільського господарства, що буквально підняв з колін вітчизняне село, став одним з перших революційних нововведень тодішнього прем'єра, а нині - Президента Віктора Ющенка.
По цій програмі держава компенсує банкам ту частину вартості кредиту, що перевищує дисконтну ставку НБУ. Як сказав перший заступник Голови Правління ПриватБанку Володимир Яценко, у рамках цієї програми банк працює з 2001 року, механізм держпідтримки села вже досить напрацьований, і кредити на посівну аграрії одержують без зайвих зволікань. Але щоб вчасно віддавати кредити і працювати із прибутком, сьогодні аграріям потрібні не тільки гроші на пальне, але й кошти для відновлення в значній мірі зношеної техніки.
Не секрет, що сучасна агротехніка дозволяє скоротити втрати на 30%, а ефективність її роботи на 50-60% вища в порівнянні з технікою пострадянського періоду. І банківські програми кредитування поставки сучасної техніки сьогодні стають не менш пріоритетними. За словами Володимира Яценка, завдяки підтримці з боку Нацбанку та активному використанню закордонних ресурсів, торік банку вдалося знизити вартість позик для покупки техніки до 10-11% річних, що набагато нижче від вартості кредитів по традиційних програмах. "Купити комбайн або трактор у кредит сьогодні набагато вигідніше, ніж автомобіль або телевізор", - говорить банкір.
Незважаючи на світову фінансову кризу, поки що, завдяки позиції Національного банку України, ставки вдається втримати на колишньому рівні. А ще з однією проблемою, що гостро стала перед банкірами в середині та кінці минулого року, коли на тлі безвладдя в країну хлинув потік нерозмитненої "сірої" сільгосптехніки, уряд обіцяє розібратися протягом найближчих днів. Купити ж таку техніку в кредит взагалі не вдасться - банкіри відмовляються брати в заставу комбайни з "сумнівним" розмитненням.
Ліберальні засіки Батьківщини
Зважаючи на все, у нинішньому сезоні не повинно бути проблем і з експортом зерна, а відповідно, і з можливостями селян вчасно віддавати борги. Аграрії та банкіри напрочуд одностайні в тому, що міф про неможливість України забезпечити себе зерном був не більш ніж міфом і успішно експлуатувався минулим Урядом для введення ручного керування на селі. Тепер всім зрозуміло, що введені Кабміном Януковича тотальні обмеження на експорт сільгосппродукції ні до чого гарного не привели. Приміром, нинішніх запасів кукурудзи на елеваторах батьківщини вистачило б на 5 років примусової годівлі всього населення країни кукурудзяними паличками та пластівцями. Але ж це гроші, які можна пустити в "справу". Тому новий Кабінет готовий спішно виправляти помилки своїх попередників. Інакше через місяць запаси зернових можуть знецінитися через початок збиральної в Південній Америці, здатної завалити світовий ринок дешевим фуражем і кукурудзою нового врожаю.
Агроекспрес
Не забули банки і про тих, кого сьогодні гордо називають "малим" бізнесом, - фермерів і просто селян, що навчилися "вичавлювати" все можливе зі свого приватного наділу. Для цієї категорії аграріїв банки створили новий продукт - кредит "Агроекспрес", який можна одержати буквально за лічені години. Цей кредит був спеціально розроблений для фермерів з урахуванням реальних проблем, з якими стикаються приватні агровиробники. Тепер гроші в банку можна одержати на термін до двох років, сума кредиту - до 6 тисяч доларів, а умови кредитування - більш ніж прийнятні. "Приватникам" може знадобитися і програма подієвого кредитування, завдяки якій якщо буде потреба завжди можна одержати в банку гроші готівкою.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас