Кабмін спробує стримати імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін спробує стримати імпорт

Казна та Політика
263
У розпорядженні "ЭИ" виявився проект урядової програми зі скорочення негативного сальдо в зовнішній торгівлі. Кабмін має намір створити програму заміщення імпорту, а також збільшити кількість антидемпінгових, антисубсидійних і спеціальних розслідувань.
Якщо вирішити завдання скорочення розриву між збільшенням імпорту проти експорту не вдасться, під загрозою виявиться стабільність гривні і темпи збільшення ВВП. Причому ці два показники перебувають у прямій залежності один від одного. З одного боку, негативне сальдо торговельного балансу має безпосередній вплив на ВВП, оскільки істотне перевищення імпорту над експортом приводить до зменшення номінального валового продукту. З іншого боку, на темпи збільшення експорту впливає курсова стабільність - зміна курсу приведе до дестабілізації фінансового ринку, і, як наслідок, до скорочення обсягів інвестицій в економіку.
Однак Кабмін не квапиться приймати рішення для вирівнювання ситуації в сфері зовнішньої торгівлі. 9 з 17 заходів, які Кабмін планує здійснити для стримування зростання негативного сальдо торговельного балансу, повинні бути завершені вже в першому кварталі поточного року. Тим часом програма ще не була схвалена на міжвідомчій комісії.
Якщо ж заглибитися в заходи, які збирається почати Кабмін, то вони не відрізняються новизною. По-перше, уряд хоче активізувати проведення антидемпінгових, антисубсидійних і спеціальних розслідувань проти імпортерів агропромислової продукції і товарів промислового виробництва. По-друге, всі галузеві міністерства повинні закінчити підготовку програми імпортозаміщення по окремих галузях. По-третє, необхідно знизити мита на імпортні сировину, устаткування та комплектуючі, що використовуються у внутрішнім виробництві.
По-четверте, повинна бути скасована постанова Кабміну №269 від 13 квітня 2005 р., якою вводився спрощений порядок санітарно-епідеміологічного контролю імпортних товарів. По-п'яте, Кабмін має намір заборонити виготовлення з давальницької сировини імпортного походження товарів 1-24 групи класифікатора товарів ЗЕД, серед яких товари тваринного та рослинного походження, а також алкоголь і тютюн.
І, нарешті, по-шосте, уряд планує внести зміни в закон "Про податок на додану вартість", щоб обмежити використання податкових векселів при імпорті товарів.
У такий спосіб у програмі уряду зі скорочення розриву між темпами зростання імпорту та експорту немає практично жодної рекомендації зі стимулювання експорту. Хоча в програмі і згадується про необхідність підготовки закону "Про експортне страхування та кредитування", на його підготовку Нацбанку, Мінекономіки та Укрексімбанку відведений весь 2008 р.
Експерти сумніваються, що при такому підході буде можливо стримати зростання негативного сальдо торговельного балансу. На думку глави парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Миколи Азарова, на збільшення імпорту впливає в тому числі і високий дефіцит бюджету, фінансування якого перенаправляється в соціальну сферу. На думку Азарова, реальний рівень дефіциту бюджету не повинен перевищувати 2%.
Скасування векселів фінансист вважає і зовсім неприпустимим. "При всій багатогранності вексельного обігу, ми на такий радикальний крок не пішли. Не можна допускати необґрунтоване вимивання з обігу коштів підприємств. До речі, не чекаючи змін на законодавчому рівні, уже в січні митна служба практично припинила приймати векселі", - говорить Микола Азаров.
На думку радника міністра економіки Сергія Яременка, основною дією зі скорочення негативного сальдо торговельного балансу повинне стати стимулювання внутрішнього виробництва. "Для цього в першу чергу необхідно звернути увагу на відсутність довгих грошей в економіці", - вважає економіст.
За його словами, Нацбанку і Мінфіну зараз потрібно всіляко стимулювати зовнішні позики підприємств і банків, тому що довгих ресурсів у країні немає. "У цій ситуації вкрай важливим стає питання створення банку розвитку. Тільки субсуверенний банк під гарантії держави зможе залучати довгі ресурси на зовнішньому ринку в умовах рецесії у світовій економіці", - упевнений економіст.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас