Депресивні регіони: житло за безцінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депресивні регіони: житло за безцінь

Нерухомість
2851
Квартира за символічну ціну або зовсім задарма - це не утопія. Поряд з позахмарними цінами на нерухомість у столиці і містах-мільйонниках в Україні можна знайти і зовсім дешеве житло. Торік, за даними Асоціації фахівців нерухомості (ріелторів) України, найдешевші квартири були в Кіровограді, місті з 250-тисячним населенням. Квадратний метр там коштував 645 дол. Але є варіанти і помітно дешевші.
Міста одного підприємства
Найдешевші житлові метри виявлені на Донбасі. Шахтарські селища, які раніше годувала одна шахта, давно не бачили живих грошей. Двокімнатну квартиру там можна купити за $3 тисячі. Є квартири за 100-200 дол., є просто покинуті, є такі, які місцева влада пропонує всім охочим задарма. У Червоному Промені Луганської області порожні зруйновані квартири вирішили віддавати громадянам, що стоять на квартирному обліку. Це більше тисячі сімей, які хотіли б поліпшити свої житлові умови, частина з них згодні відремонтувати квартири, що пустують, щоб потім постійно в них жити, говорить прес-секретар міської ради Олена Воробйова. "Ми використаємо досвід сусіднього міста Сніжне (Донецька область), - розповідає вона, - З огляду на складну ситуацію в місті з житлом, що пустує, для недопущення подальшого розгарбування таких квартир, міська рада вирішила затвердити тимчасове положення, відповідно до якого житлові приміщення з фонду житла будуть надаватися на підставі рішення виконкому, відповідно до заяви громадян про згоду одержати таку квартиру".
А в місті Українськ Донецької області працює програма переселення людей з інших регіонів, почата в жовтні 2006 року. Колись це було шахтарське містечко з 12-тисячним населенням, більшість із якого працювало на шахті. Коли шахта закрилася, люди почали їхати з міста. Квартири, борги за комунальні платежі за які перевищили їхню ринкову вартість, просто кидали. Зараз у місті з'явилися робочі місця, розвивається малий і середній бізнес, тому керівництво міста зайнялося проблемами квартир, що пустують. За останні півтора роки в них поселені більше 500 чоловік.
Місто Первомайськ Харківської області будувався під хімічний комбінат, що зараз не працює. У зв'язку із цим місто терпить страшні нещастя - люди без роботи, їздити, приміром, у Харків - далеко, 2 години на електричці, комунальна сфера зруйнована. Це один із прикладів колись модної політики будівництва "блакитних міст", усувати наслідки якої прийдеться нинішній владі.
У Луганській області пустують 11,5 тис. квартир, з них 4,5 тис. - державні або перебувають у комунальному фонді, повідомив заступник голови Луганської облдержадміністрації Леонід Рисухін.
За його словами, найбільше квартир пустують саме в тих містах, де були закриті шахти. Органам місцевого самоврядування буде пред'явлена вимога, як сказав Л.Рисухін, "якнайшвидшим чином наводити порядок". Адже відповідно до закону, якщо людина більше півроку не проживає в державній квартирі, то житло може бути передане іншому споживачеві, що більше потребує його, підкреслив він.
Юридичні колізії>
Однак не все підвладно місцевій владі. Приміром, якщо квартира нічийна, а таких в Українську 300, виконком може надати її охочим. Але от що робити з 600 приватизованими квартирами?
В інших містах цю проблему вирішували в такий спосіб. Житлово-експлуатаційна організація готує позовну заяву в суд про визнання особи - колишнього наймача - такою, що втратила право на житло. Після прийняття такого судового рішення ордер вручається громадянам, які вселяються в аварійну квартиру і ремонтують її. Природно, новий наймач повинен вчасно вносити плату за житло та оплачувати комунальні послуги. Якщо в будинках будуть жити люди, можна розраховувати і на поновлення теплопостачання та подачі гарячої води. Адже чому не було послуг раніше? Не могли знайти кочегара, якому до того ж нічим було платити, тому що комунальні платежі фактично не надходили.
Ситуація в інших містах
Серед обласних центрів найдешевше всього торік було оселитися в Кіровограді. Квадратний метр там коштував 645 дол. Потім ішли Херсон, Суми, Луганськ, Черкаси, Чернігів. Тут метр квадратний житла коштує $800-900. В АСН(р)У відзначають, що середньозважена вартість квадратного метра в обласних центрах України склала $1555. Лише в Києві, Одесі та Севастополі вартість квадратного метра перевищує середньозважену по Україні, у всіх інших містах вона нижча від середньозваженої.
Прогноз
Ще якусь пару років тому будинок і ділянку в карпатському регіоні можна було придбати за копійки, причому в селян. Зараз 60% продавців - це спекулянти, другі-треті власники, які бачать перспективи районів і накручують ціни. Чому так відбулося? Та тому, що колись депресивний регіон почав реалізовувати свій рекреаційний потенціал.
Що стосується шахтарських селищ, то тут багато чого залежить від політики уряду. Як ми знаємо, шахти то вирішували закривати, то знову відновлювати. Доцільність подібного кроку - не предмет даного дослідження, скажу тільки, що багато хто впевнений: запасів вугілля в Донбасі вистачило б ще років на 50.
А от реальні можливості для таких міст - це будівництво в них підприємств, що виробляють будматеріали або, наприклад, переробної промисловості. У великих містах для таких об'єктів немає місця, та й архітектурна практика припускає винесення підприємств за їхні межі. У невеликих ж містах, де в наявності дешева робоча сила, вони були б доречні. Але все впирається в економіку, в інвестиції. Якщо економічне зростання буде тривати, міста, що пустують, одержать шанс на відродження. І ті, хто зараз придбає квартиру майже задарма, виявляться у виграші.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас