Прибутки на паперах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутки на паперах

Фондовий ринок
1421
Незважаючи на світову кризу ліквідності, 2007 рік ознаменувалася рекордним зростанням прибутковості українського фондового ринку - індекс ПФТС виріс на 135%, а весь публічний ринок акцій - на 156%. Обсяг торгів перевищив 32 млрд грн, а вже цього року, за оцінкою ПФТС, може подолати планку 50 млрд грн. Навіть падіння фондового ринку на початку цього року не зупинить зростання ринку, і фізичні особи зможуть розраховувати на одержання річного прибутку понад 20-35%.
Стабільно низько
Левову частину фондового ринку ПФТС за обсягом торгів торік зайняли облігації - сума угод з корпоративними, державними і муніципальними облігаціями досягла 68,9% обсягу ринку, або 21,6 млрд грн. Найбільш динамічним виявився ринок корпоративних облігацій, що виріс на 5,57 млрд грн, або 45,3%,- до 17,88 млрд грн, зайнявши 55,4% ринку ПФТС. За словами керівника департаменту з торгівлі локальними облігаціями ІК "Ренесанс Капітал Україна" Андрія Музичка, інтерес до корпоративних облігацій пояснюється тим, що ці цінні папери дають гарантовану прибутковість на рівні 13-14%.
Більш низька прибутковість у цьому сегменті ринку і, відповідно, менші показники були в державних облігацій - зниження частки ринку з 30,5% до 9,2% (2,96 млрд грн), і муніципальних - з 3,5% до 2,4% (752,2 млн грн).
"Муніципальні облігації давали прибутковість від 8% до 12%, а держоблігації коливалися в межах 6-7,5%, - розповідає Музичко. - Зниження частки ринку держоблігацій пов'язане з їх низькою прибутковістю. Якби ставки підвищили на 1-2%, попит був би більшим". Торговці відзначають, що аналогічний прибуток торік давали депозити в доларах США і євро.
Надприбутковість можлива
Найбільшу фінансову віддачу торік показали інвестиції в публічний ринок акцій, що майже подвоївся: зростання на 4,05 млрд грн - до 10,23 млрд грн (частка ринку цих паперів збільшилася незначно - з 28,6% до 31,7%). Менш ризиковими інвестиціями вважається покупка акцій "блакитних фішок", але навіть інвестиції в ці компанії забезпечили рекордну прибутковість.
Абсолютними лідерами зі зростання котирувань серед "блакитних фішок" стали акції компаній "Київенерго" (ціна покупки зросла на 442%), "Донбасенерго" (на 331%) і "Мотор Січ" (на 311%). Найгірший результат серед "фішок" показали акції Укрсоцбанку, які подешевіли за рік на 37%.
Бум фондового ринку в першу чергу торкнувся виробників сталі: акції Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського подорожчали на 2380%, Єнакіївського металургійного заводу - на 1602%. Акції енергогенеруючих компаній у середньому подорожчали на 300% ("Центренерго" - на 307%, "Дніпроенерго" - на 296%), а електророзподільних компаній - на 300-350%. Лідером із зростання котирувань стали низьколіквідні акції "Луганськобленерго" (зростання на 3300%) і "Чернівціобленерго" (на 728%). "Незважаючи на стрімке зростання акцій енергокомпаній в 2007 році, цей сектор все ще залишається фундаментально недооцінений.
Ціни на електрику в Україні в середньому в 1,5-2,5 рази нижчі, ніж у Європі, - говорить аналітик ІФГ "Сократ" Ян Липчинський. - Ми очікуємо значного зростання акцій електророзподільних компаній (обленерго) в 2008 році, хоча й генеруючі коммпанії мають потенціал зростання 40-80%".
Гарну прибутковість принесла покупка акцій компаній трубної промисловості: цінні папери Новомосковського трубного заводу подорожчали за рік на 318%, Харцизького трубного заводу - на 148%, Нижньодніпровського трубопрокатного заводу - на 125%. З акцій підприємств машинобудівного сектора, крім "Мотор Січ", активним попитом користувалися папери "Луганськтепловоза" (зростання на 250%) і Сумського машинобудівного НПО ім. Фрунзе (на 211%). Але котирування росли не у всіх компаній: акції Бериславського машинобудівного заводу подешевіли на 90%.
Бум приватних інвестицій
Стрімкими темпами зростав ринок інститутів спільного інвестування: він збільшився майже вдвічі - з 216,97 млн грн до 427,97 млн грн (1,33% річного обороту ПФТС). В Українській асоціації інвестиційного бізнесу повідомили, що до кінця минулого року вже були зареєстровані емісії відкритих фондів на загальну суму 2 млрд грн, а діючі фонди за рік забезпечили інвесторам середню прибутковість на рівні 74%.
Генеральний директор компанії з управління активами "Мілленіум Есет Менеджмент" Олександр Панченко розповів, що клієнти фондів одержали меншу прибутковість, ніж сам фонд. За його словами, у закритих фондах у більшості випадків комісію із клієнтів стягують при вході і при виході, а у відкритих - тільки при вході. "Але відкриті фонди мають жорстку диверсифікованість і тільки 40% коштів можуть вкласти в акції, тому їх прибутковість зазвичай набагато нижча, ніж закритих фондів, які вважаються більш ризиковими, тому що можуть 100% активів фонду вкласти в менш ліквідні акції, одержавши велику прибутковість", - відзначає експерт. Він говорить, що учасникові фонду після одержання прибутку від продажу інвестиційних сертифікатів необхідно сплатити прибутковий податок у розмірі 15% від суми доходу. Комісія за вхід до фонду становить у середньому 1,5% від суми внеску, за вихід - 1%. У підсумку, наприклад, чистий середній дохід інвестор-фізичних осіб у відкритих фондах торік склав 60%.
Якщо фізична особа інвестує в акції прямо, укладаючи договір з торговцем, то, за словами брокера ІК Concorde Capital Анастасії Назаренко, комісія торговця становить 0,5-3% плюс прибутковий податок. "Чим вища ліквідність акцій, тим менша комісія", - розповів брокер.
Приплив коштів на фондовий ринок дозволив інвестиційним компаніям почати створення індексних і галузевих фондів. "На даний момент ми не бачимо можливих галузевих стратегій інвестування, крім вже обраних - енергетика, металургія і машинобудування. Головною причиною є недостатня кількість потенційно привабливих з погляду прибутковості акцій емітентів галузі, що дозволило б дотримувати принципу диверсифікованості, - говорить керівник департаменту публічних фондів керуючої компанії "Сократ" Наталя Бахмач. - Галузеве інвестування пов'язане з високим рівнем ризику. Але ризик прямо пропорційний прибутковості, тому в довготерміновій перспективі (1,5-2 року) галузеві інвестиції можуть бути більш привабливі".
Гарячі гроші
В 2008 році учасники ринку очікують збереження темпів зростання ринку, розмір якого буде збільшуватися швидше від його прибутковості. Директор департаменту фондових операцій ПФТС Андрій Олійник вважає, що в 2008 році обсяг торгів на ПФТС може перевищити 50 млрд грн, а частка акцій у загальному обсязі зросте до 45%. "Збільшенню обсягів торгів будуть сприяти два фактори: перший - приплив коштів портфельних інвесторів, у тому числі резидентів-фізичних осіб, другий - збільшення ліквідності українського ринку. Воно виражається у зменшенні спредів (різниця між ціною покупки і продажу) за лістинговими цінними паперами і збільшенні кількості угод", - впевнений Олійник.
Середня прибутковість відкритих інвестфондів, на думку Наталі Бахмач, за підсумками року може скласти 60-70% від прибутковості індексу ПФТС.
"За нашими оцінками, прогнозне значення прибутковості індексу ПФТС на 2008 рік складе 30-50%, отже, очікуваний коридор прибутковості відкритих фондів - 20-35% річних", - впевнений експерт. Олександр Панченко прогнозує, що прибутковість відкритих інститутів спільного інвестування буде 30-40%, закритих - 40-50%, інтервальних - 30-40%.
Аналітик Alfa Capital Денис Шаврук стверджує, що цього року буде вигідно інвестувати в акції компаній хімічного сектора - у виробництво азотних добрив, - що пов'язане зі збільшенням цін на продукти харчування в усьому світі і більш активному використанні сільськогосподарських культур для виробництва біопалива. Крім того, очікується збільшення прибутковості облігацій на 1-1,5% через жорсткість норм у банківській системі - адекватність активних і пасивних операцій і обмеження зовнішніх позик для банків, що змусить їх залучати гроші всередині країни.
Додатковим стимулом до розвитку ринку може стати інтернет-трейдинг, що дозволяє прямо інвестувати в акції компаній, які котируються на біржі, маючи у своєму розпорядженні суму від $1 тис. У ПФТС впевнені, що інтернет-трейдинг зможе істотно впливати на обсяги торгів лише в IV кварталі 2008 року. "В ідеалі ніяких обмежень щодо кількості паперів, які виставляються на продаж, або покупку паперів не буде, тобто інтернет-трейдинг не матиме бар'єра, як зараз, коли торговці беруть на обслуговування суми від 30 тис. дол.,- розповів директор з розвитку ІК "Проспект Інвестментс" Олег Філатов. - У зв'язку з появою клієнтів інтернет-трейдингу виникне якийсь сплеск активності на ринку та зростання котирувань акцій. Але щоб заробляти гроші через інтернет-трейдинг, фізичні особи повинні мати поняття про фондовий ринок і емітенти, акції яких торгуються на ринку".
За його словами, потенційними клієнтами інтернет-трейдингу можуть стати ті, хто зараз спекулює валютою на Forex.
Середня прибутковість різних інструментів в 2007 році, %
Джерела: Українська асоціація інвестиційного бізнесу, ПФТС
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас