Вітчизняна економіка сповільнюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітчизняна економіка сповільнюється

Казна та Політика
787
Темпи зростання ВВП у січні сповільнилися до 4,9%, повідомив Держкомстат. Тим часом Світовий банк залишив один з найнижчих прогнозів зростання за останні роки - 5,5%.
Держкомстат поки вирішив не повідомляти підсумкові дані зростання ВВП у грудні 2007 р., хоча ще в середині січня надав дані зростання економіки країни за весь минулий рік -7,3%.
Статистика останніх місяців показує, що зростання поступово сповільнюється: ще в листопаді ВВП виріс на 7,3%, у жовтні - на 7%. Втім, якщо порівнювати показники січня, у якому тривалість святкових днів найбільша в році, то в 2007 р. темпи зростання економіки перебували на рівні 9,3%, хоча в січні 2006 р. було 0,9%.
У цілому номінальний ВВП минулого місяця, за попередньою оцінкою Держкомстату, склав 57,72 млрд. грн., а індекс-дефлятор - 123,6%. За цей період найшвидші темпи зростання спостерігалися в торгівлі (14%), у виробництві та розподілі електроенергії, газу та води (7,2%), а також у сфері транспорту (6,1%) і переробної промисловості (6)%. У той же час у добувній промисловості зростання склало 4,1%, тоді як у сільському господарстві, охороні здоров'я та освіті воно виявилося нульовим, а в будівництві - упало на 9,6%.
У минулу середу уряд трохи скорегував орієнтовний розмір номінального ВВП цього року приблизно на 3,6% і залишив колишній прогноз інфляції 9,6%. Це було пов'язано з переглядом (у більшу сторону) прогнозу щодо розміру фонду оплати праці, а також показників експорту та імпорту.
Зокрема, Кабмін збільшив прогноз очікуваних видатків на оплату праці з 290 млрд. грн. до 307 млрд. грн., номінальної середньомісячної заробітної плати - з 1789 грн. до 1822 грн. Крім того, збільшений прогноз дефіциту зовнішньоторговельного балансу - з $7,538 млрд. до $9,174 млрд., причому експорт складе $76,72 млрд., а імпорт - $85,894 млрд.
"Питання про номінальний ВВП ставиться, оскільки наприкінці минулого року інфляція була значно вищою, ніж передбачалася, і ця тенденція збереглася на початку цього року", - пояснив міністр фінансів Віктор Пинзеник. Паралельно, за його словами, Кабмін працює над підготовкою змін до держбюджету-2008, які повинні бути внесені в Раду до 1 березня.
Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру ім. Разумкова, вважає, що цього року країна ризикує впасти в довгостроковий тренд скорочення зростання економіки. "Якщо нинішній уряд буде займатися тільки соціальними виплатами, як це було минулого разу, ми повернемося до повного гальмування зростання (як це було в 2005 р.). Якщо будуть реалізовуватися заявлені програми підтримки малого та середнього бізнесу, ми зможемо нівелювати цілий комплекс негативних факторів, які припадають на цей рік як усередині, так і ззовні", - відзначає експерт.
За його словами, на тлі розкручування інфляції і збільшення імпортних цін на енергоносії, реальне зростання економіки цього року не перевищить 4-5%, і уряду настав час орієнтуватися на цей коридор, а не на бюджетний прогноз. Поганий урожай минулого року може вдарити по всій харчовій промисловості, що дотепер була серед лідерів зростання. А зниження пропозиції сільгосптоваровиробників негативно позначиться на додатковій вартості всього харчпрому: "Цінова динаміка на зовнішніх ринках зараз іде не так швидко вгору, як торік, тоді як основний імпорт для нашої країни впевнено дорожчає - все це говорить, що 2008 р. за своєю кон'юнктурою буде гіршим, ніж 2007 р., і наскільки успішно країна впорається із цим - прямо залежить від дій уряду".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас