Україна та ЄС почали переговори про створення зони вільної торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та ЄС почали переговори про створення зони вільної торгівлі

Казна та Політика
223
Президент України Віктор Ющенко і комісар Європейського Союзу з питань торгівлі Пітер Мендельсон оголосили про формальний початок переговорів про створення зони вільної торгівлі.
"Сьогодні в Києві відбувається знакова подія. Ми сьогодні офіційно повідомляємо про початок переговорного процесу про зону вільної торгівлі (між Україною і ЄС)", - сказав Ющенко під часзустрічі з Мендельсоном у Києві в понеділок.
Він підкреслив, що основна мета України - уже до вересня цього року дійти політичної згоди про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.
"Ми важко працюємо, щоб це відбулося", - додав український президент.
Ющенко підкреслив, що 2008 рік буде найбільш активним роком у переговорному процесі.
У свою чергу, комісар ЄС із питань торгівлі П.Мендельсон відзначив, що: "це є свідченням прихильності ЄС відносно України - ще не встигло висохнути чорнило на угоді про вступ до Світової організації торгівлі (СОТ), як ми вже приїхали в Київ, щоб, скориставшись вступом (України до СОТ), почати новий етап у наших економічних відносинах. Процес, що ми починаємо, стосується не тільки торговельних і інвестиційних потоків. Він знаменує собою неухильну політичну та економічну інтеграцію України у світову економіку і поглиблення партнерства з ЄС".
Планується, що угода про створення зони вільної торгівлі наблизить регулятивні стандарти і полегшить доступ до інвестицій в обох напрямках, а також буде сприяти доступу України до єдиного ринку ЄС, що є найбільшим у світі.
Серед експортних ринків ЄС Україна займає 25 місце. ЄС є першим торговельним партнером України після Росії. В останні роки спостерігалося стабільне збільшення обсягів торгівлі між ЄС і Україною, які в 2006 році склали EUR26 млрд. Останні дані за 2007 рік свідчать про продовження цієї тенденції. Український експорт у ЄС переважно складається з базової продукції, а також металу, енергоресурсів, машинного устаткування, сільськогосподарської продукції, хімікатів. Більшу частину експорту в Україну становить машинне устаткування, хімікати і транспортне устаткування.
ЄС є найбільшим інвестором в Україну. Так, в 2006 році потоки прямих інвестицій склали EUR5,5 млрд, тоді як в 2003 році цей показник становив EUR230 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас