Президент тримає уряд на відстані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент тримає уряд на відстані

Казна та Політика
468
У п'ятницю відбулося засідання РНБО, головною темою якого стала приватизаційна політика.
Президент Віктор Ющенко розкритикував роботу Фонду держмайна та уряду, а секретар Радбезу Раїса Богатирьова заявила про необхідність відсторонення Кабміну від прийняття ключових рішень у сфері приватизації та введення обмеження на участь закордонних інвесторів у конкурсах із продажу стратегічних підприємств.
Головним питанням засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО) 15 лютого стала політика держави в сфері приватизації. Цій темі Віктор Ющенко присвятив 30-хвилинну вступну промову, відразу заявивши, що вкрай незадоволено сформованою ситуацією.
- Я б хотів, щоб Радбез звернула увагу на всі позиції, починаючи з управління та оренди держмайна і закінчуючи дивідендами, які держава одержує за свою частку в підприємствах, - сказав він і перейшов до критики Фонду держмайна (ФДМ). - Те, як Фонд держмайна веде справи, нагадує мені ситуацію, коли Катерина II своїм коханцям в Україні дарувала землю. Точно такий же процес!
Критикуючи ФДМ, Віктор Ющенко згадав про продажі "Луганськтепловоза" і про невдалу спробу продати "Укртелеком" малими пакетами акцій. Звертав на себе увагу той факт, що президент уникав критики конкретних посадових осіб, обмежуючись розмитим поняттям "влада", хоча в залі була присутня глава ФДМ Валентина Семенюк, відповідальна за прийняття згаданих рішень. Закінчивши із критикою на адресу фонду, Ющенко переключився на діяльність Кабміну.
Претензій до уряду в глави держави виявилося ще більше. Віктор Ющенко заявив, що вважає некоректними не тільки рішення Кабміну про підготовку до продажу держпакетів акцій окремо взятих підприємств - обленерго, ВАТ "Турбоатом" і Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР), - але й всю його приватизаційну політику.
- Фінансувати дефіцит бюджету за рахунок приватизації, як це робиться зараз, - злочин, - пояснив Ющенко.
Окремо він прокоментував ситуацію з добудовуванням КГЗКОР. Як відомо, у будівництві цього об'єкта крім України брала участь низка східноєвропейських держав, і зараз Київ веде переговори про схему компенсації зазнаних ними витрат (останній раз Ъ сповіщав про це 18 січня). У п'ятницю президент уперше визнав, що частка КГЗКОР, що належить Румунії, найбільшому інвесторові, може значно перевищити $1 млрд.
- Коли ми говоримо про румунську сторону, мова йде про суму біля $1 млрд. Але якщо говорити в сьогоднішніх масштабах, то (вартість частки) можна оцінити в кілька мільярдів доларів, - заявив він.
Обговорення приватизаційної політики держави тривало біля трьох годин. Як розповіли учасники засідання, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов запропонував обговорити питання персональної відповідальності Валентини Семенюк за проблеми в сфері приватизації, однак воно так і не було розглянуто по суті.
- Радбез додержувалася затвердженого порядку денного. До нього було внесено питання про законодавчі проблеми, а не кадрові, - пояснив міністр фінансів Віктор Пинзеник.
- Піднімалися й обговорювалися також питання про принципи приватизації стратегічних об'єктів - "Укртелекому" і Одеського припортового заводу. Але рішення прийнято не було, - поділився з директор Інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко.
Як розповіла журналістам секретар РНБО Раїса Богатирьова, за підсумками засідання Радбез створила робочу комісію, що протягом місяця повинна розробити законопроекти в сфері приватизації. Оголосивши рішення, Богатирьова зробила ще кілька резонансних заяв, що стосуються приватизаційної політики. Зокрема, вона підтримала введення обмежень на участь іноземних інвесторів у приватизаційних конкурсах.
- Сьогодні відсутні законодавчі обмеження на участь іноземних інвесторів у приватизації стратегічних об'єктів... Тому іноді здається, що лобіюються інтереси інших держав, а не України і її громадян, - заявила вона, підкресливши, що це створює проблеми "насамперед при приватизації підприємств нафтопереробної галузі, кольорової металургії та телекомунікаційної сфери".
Крім того, Богатирьова запропонувала урізати повноваження уряду в питаннях приватизації.
- Практика, коли рішення в цій сфері приймає колегіальний орган - Кабмін, показала свою невиправданість. Тому що в цьому випадку ніхто не несе відповідальності за ухвалені рішення, якими б корумпованими вони не були, - заявила вона, відзначивши, що в президента є претензії до роботи не тільки колишнього, але й діючого уряду, зокрема до його рішення про підготовку до приватизації "Турбоатому".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас