Як покінчити з "чорними зарплатами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як покінчити з "чорними зарплатами"

Казна та Політика
473
У Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про єдиний соціальний податок". Його автори - народні депутати Т.Стецьків, В.Стретович, Л.Оробець і В.Марущенко.
Проектом передбачається введення з 1 січня 2009 року єдиного соціального податку в розмірі 15% доходів найманих робітників. Максимальна величина оплати праці як об'єкт оподатковування обмежується 100 розмірами мінімальної зарплати.
Передбачений Державний реєстр соціального страхування, що буде вести центральний податковий орган.
Планується наступний розподіл коштів від єдиного соціального податку:
Пенсійний фонд України - 86,5%;
Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття - 5,0%;
Фонд соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності - 8,5%.
Єдиний соціальний податок не містить у собі страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків, які платяться окремо.
Прийняття такого єдиного соціального податку, на думку авторів законопроекту, обумовлене необхідністю виводу з тіні виплат заробітної плати.
Нагадаємо, із цією ж метою з 2004 року в Україні була скасована діюча раніше прогресивна шкала оподатковування фізичних осіб і введена єдина ставка - 13% (з 2007 року - 15%).
У даному законопроекті про єдиний соціальний податок передбачено більш ніж дворазове зменшення відрахувань у Пенсійний і інші соціальні фонди. Що поліпшить становище роботодавців, але може істотно знизити обсяги надходжень коштів, призначених для виплат пенсій і на інші соціальні потреби.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас