Ющенко: Поповнення бюджету за рахунок приватизації - злочин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Поповнення бюджету за рахунок приватизації - злочин

Казна та Політика
122
Покриття дефіциту бюджету за рахунок приватизації є злочином.
Про це заявив Президент України Віктор Ющенко, виступаючи на засіданні РНБО. Він відзначив, що це - пагубна практика, що вкоренилася за останні кілька років в Україні.
"Ми повинні розуміти, що будь-який об'єкт ми продаємо тільки один раз, у наступний рік його вже не буде в наших активах, тому при його продажі необхідно враховувати стратегічні інтереси держави, а не обсяг коштів, для фінансування поточного дефіциту бюджету", - сказав Президент. Він підкреслив, що українська влада шляхом приватизації повинна визначити державну політику розвитку економіки.
Президент розкритикував діяльність Фонду державного майна України (ФДМУ). Він відзначив, що активи, якими володіє держава, коштують "сотні мільярдів, а прибутків від цього щорічно виходить близько 250-300 млн". Рентабельність такого бізнесу, за словами Ющенка, становить близько 1%. "Така ситуація - це схема корупції", - додав він. Також, за словами глави української держави, методологія приватизації є застарілою. Вона була розроблена в 2000-2002 р., і не відповідає сучасним ринковим умовам, підкреслив він.
Ющенко відзначив, що держава не здійснює належні кроки, щоб вигідно та вчасно продати той чи інший об'єкт. За його словами, з 147 конкурсів із продажу державних активів близько 60 було відкликано, оскільки на ці активи не знайшлися покупці. На думку Президента, таке відбулося через відсутність продуманої політики в сфері приватизації. "Нам необхідно відмовитися від фіскальної моделі приватизації", - заявив він.
Говорячи про ситуацію із приватизацією національного оператора дротового зв'язку ВАТ "Укртелеком" глава держави заявив, що ця компанія з кожним роком втрачає свої активи, оскільки в сфері її інтересів активно діє приватний бізнес. "Через 3-4 роки нам буде чого приватизувати", - сказав він. Також Президент розкритикував спроби попереднього уряду приватизувати "Укртелеком" дрібними пакетами акцій. "Потрібний стратегічний інвестор", - додав він
За словами Ющенка, приватизаційні процеси не стали основою структурних поліпшень в економіці України. Він відзначив, що за 10 років було приватизовано 108 тис. підприємств, при цьому як і раніше надвисокою залишається питома вага експортних галузей економіки з низьким ступенем переробки.
Ющенко підкреслив, що прибуток, одержуваний новими власниками цих підприємств, осідає в офшорних зонах, щоб потім повернутися в Україну для покупки нових підприємств. "Такого обороту інвестиції йдуть в основному з Кіпру і Віргінських островів. 5 млрд дол. прийшло звідти в Україну", - підкреслив Президент.
На його думку, така ситуація склалася у зв'язку з тим, що процеси приватизації в Україні проходили непрозоро, що приводило до продажу підприємств за заниженими цінами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас