Експерт: Ситуацію з держзакупівлями можна врегулювати шляхом домовленостей між учасниками коаліції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ситуацію з держзакупівлями можна врегулювати шляхом домовленостей між учасниками коаліції

Казна та Політика
70
Ситуацію з держзакупівлями можна врегулювати лише шляхом домовленостей між Секретаріатом президента, "Нашою Україною" і БЮТ.
Таку думку висловив РБК-Україна експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Дмитро Науменко.
Говорячи про прийнятий ВР у першому читанні проекту закону про держзакупівлі, експерт відзначив, що це був не найкращий варіант, що пропонувався, і цей документ не змінює кардинально систему держзакупівель, що потрібно було зробити в першу чергу.
"Законопроект про держзакупівлі, існував в 6-7 варіантах. А один з його варіантів схвалений ВР у першому читанні став сюрпризом для багатьох. Він змінився в результаті "підковрових" розмов. Спочатку він був іншим, - сказав він.
При таких процедурах держзакупівель, які існують зараз, страждає в першу чергу бюджетна сфера, оскільки бюджетним організаціям і держпідприємствам, що діють за цим законом доводиться купувати товари та послуги за завищеними цінами, підкреслив Науменко. Відповідно ті завищені витрати фінансуються з бюджету, що побічно впливає на економіку України, відзначив він.
За словами Науменка, єдині великі зміни, які відбулися в сфері держзакупівель в Україні останнім часом - це підняття цінового порога, обмеження права Тендерної палати блокувати позовними заявами в суди процедуру торгів і процедура публікації про участь у торгах стала безкоштовною. Але при цьому плата за доступ до торгів не ліквідована, підкреслив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас