Інтервали пригальмували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтервали пригальмували

Фондовий ринок
310
У розпорядження "ЭИ" потрапили дані роботи інвестиційних фондів за місяць, що минув з початку роботи ПФТС після новорічних канікул (з 8 січня до 8 лютого). Результати виявилися невтішними для інвесторів.
Цей місяць припав на світову фінансову кризу, пов'язану із проблемою невиплат за іпотечними кредитами у США і наступним очікуванням рецесії економіки в цій країні. Україна не була винятком серед інших країн зі зниження вартості акцій.
Досягши історичного максимуму 15 січня (1208,61), індекс ПФТС почав падати, і в результаті з 8 січня до 8 лютого знизився до 1062,12 (8,46 %). Для порівняння: російський індекс РТС за цей же період упав на 18,5%, а американський Dow Jones Industrial Avegare і лондонський FTSE 100 - на 4,66% і 9,01% - відповідно.
Зниження вартості акцій українських компаній через вихід нерезидентів позначилося негативно на вартості ІС і акцій інвестиційних фондів. Серед розглянутих 14 інтервальних тільки один - "Тект-Інвест" (КУА "Ефект") - показав позитивні результати.
Найбільший вплив в Україні за розглянутий період зробили зовнішні фактори, а саме - динаміка світових фондових майданчиків. При цьому істотних внутрішніх передумов для зниження ринку - ні політичних, ні економічних - не спостерігалося, відзначає провідний аналітик КУА "Таск-Інвест" Андрій Шевчишин.
Фондовий ринок України був цілком під впливом світових ринків, навіть позитив щодо можливої швидкої приватизації "Укртелекому", Одеського припортового та енергетики не переважив другого етапу світової фондової кризи кінця січня - початку лютого.
Політична ситуація поки нестабільна. "Розмови про нові парламентські вибори, можливу високу інфляцію і збільшення цін на газ не додали оптимізму інвесторам. Позитивним, можливо, був фактор ревальваційних очікувань у зв'язку з тим, що на вітчизняному фондовому ринку левову частину як і раніше становлять нерезиденти", - коментує директор аналітичного департаменту групи компаній "ТЕКТ" Юрій Прозоров.
Прогнозуючи ситуацію на поточний рік, директор зі стратегічного розвитку КУА Concorde Asset Management Тарас Лановик відзначає, що головними зовнішніми факторами, які зіграють ключову роль, є стабілізація на світових майданчиках і зміна кон'юнктури в базових галузях світової економіки. Основні внутрішні складові - вступ до СОТ і продовження прогресивних реформ в економіці.
Вплив тиску світових фондових ринків буде зменшуватися у зв'язку із внутрішніми політичними та економічними факторами: вирішенням парламентської кризи, позитивною річною фінансовою звітністю компаній, говорить Андрій Шевчишин. Також вплинуть підготовка до Євро-2012 і приватизація, додає Дмитро Ісупов, управляючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент".
Найближчим часом фондовий ринок України буде і далі перебувати під впливом світових тенденцій. Все залежить від глибини та тривалості кризи ринку капіталів, а коли ситуація у світі нормалізується, вітчизняний ринок розгорнеться нагору. "Ми очікуємо переходу до впевненого посткризового зростання ринку акцій не раніше другого кварталу. Зараз час купувати акції, що подешевіли в порівнянні з максимальними значеннями кінця 2007 р.", - говорить Юрій Прозоров.
Найбільшу прибутковість із 8 січня до 8 лютого для компаній групи "ТЕКТ" (у тому числі КУА "Ефект") показали акції Славутського солодового заводу (+73,47%), "Укрсвязьстроя" (+42,78%), Стахановського заводу феросплавів (+37,22%), "Донецькобленерго" (+35,02%), "Кримхліба" (+29,14 %), "Нафтохіміка Прикарпаття" (+28%), Харківського машинобудівного заводу (+24,72%) і Дружковського машинобудівного заводу (+20,92%), повідомив Юрій Прозоров.
Для компанії КУА "Таск-Інвест", за словами, Андрія Шевчишина, найбільш дохідними були акції Північного ГЗК (+88,07%), "Сухої Балки" (+63,33%), НАСК "Оранта" (+33,33%), Стахановського заводу феросплавів (+32,42%), "Енергомашспецсталь" (+17,24%). На сьогоднішній момент найбільш перспективними галузями економіки є гірничодобувні, металургія та енергетика. Передумовами до зростання паперів цих галузей є: вступ до СОТ, збільшення вартості сировини, лібералізація енергетичного ринку.
Перспективними галузями цього року будуть: металургія, машинобудування та фінанси, прогнозує Тарас Лановик. Багато чого залежить від державної політики відносно цих галузей, а також від світової кон'юнктури і стабілізації закордонних фондових ринків після їхнього падіння в січні.
Найбільший дохід можуть принести акції підприємств, що відновлюють свій потенціал, машинобудування (крім автомобілебудування, що може постраждати від вступу України до СОТ) і металургії - на збільшенні світових цін на сталь, додає Юрій Прозоров. На думку Дмитра Ісупова, цими галузями будуть: ГЗК, металургійні компанії, шахти, страхові компанії, деякі банки.
"Ми очікуємо досить швидкої стабілізації вітчизняного фондового ринку і подальшого поступального зростання", - говорить Тарас Лановик. "Ми зберігаємо прогноз зростання ПФТС на рівні 35%-40%", - додає Андрій Шевчишин.
Інтервальним ПІФ набагато легше планувати свої інвестиції, ніж відкритим фондам, адже учасники фонду можуть забрати з нього свої гроші через певні проміжки часу (місяць, квартал) і керуючі мають можливість вкладати кошти фонду на більш тривалий термін. Наприклад, купувати акції компаній, що розвиваються, або недооцінені акції на тривалий термін з метою одержання подальшого прибутку.
Потенційно ці акції дуже ризиковані, однак саме вкладення в такі інструменти можуть принести інвесторам прибуток набагато вищий від середнього. Де ризик, там і прибуток - така одна з основних інвестиційних аксіом. Інтервальні фонди зазвичай менш дохідні, ніж закриті, але із закритих можна вийти тільки в момент закінчення терміну дії - у середньому через 3-5 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас