Польська розписка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польська розписка

Фондовий ринок
551
Бельгійська інвестиційна група KBC заявила, що буде розміщати акції українських компаній з капіталізацією понад $150 млн на Варшавській фондовій біржі (WSE) за допомогою випуску ними депозитарних розписок.
Експерти констатують, що, поки польська біржа не вдосконалить свої торговельні правила, КBC важко буде реалізувати проект.
Учора керуючий партнер KBC Securities Baltik Investmens Company (входить у бельгійську групу KBC) Андрій Задорнов повідомив, що ІК KBC Securities Ukraine почала реалізацію нового проекту із залучення українських компаній на польську біржу WSE. KBC буде пропонувати українським емітентам розміщати акції на біржі шляхом випуску депозитарних розписок (DR). "У Варшаві буде проходити емісія акцій. Це будуть так звані ADR, тобто частина акцій буде випущена на біржі, але фізично всі цінні папери будуть перебувати в Україні", - розповів Задорнов.
За словами Андрія Задорнова, реєстратор акцій емітента буде перебувати в Україні, а на польському фондовому ринку будуть обертатися DR, які надають право володіння українськими акціями. Уже до кінця року планується організувати перше розміщення DR на акції українського емітента, "після чого будуть і інші компанії", упевнений Задорнов. "Це може бути будь-яка компанія, якщо в неї є, зокрема, трирічний аудит і капіталізація від $150 млн. Перший випуск DR можна зробити невеликим - на $30-40 млн", - вважає він.
Кастодіальні послуги (послуги зберігання цінних паперів) і організацію випуску депозитарних розписок буде здійснювати KBC. "У нас у Варшаві є своя досить велика компанія. Є ліцензія депозитарію, але ми також співробітничаємо з ING Bank, Calyon Bank і іншими банками", - уточнив Задорнов.
Зараз для того щоб провести на WSE приватне розміщення або внести акції української компанії в лістинг, необхідно перевести українські активи на закордонну материнську компанію. І вже її акціями зможуть торгувати польські інвестиційні компанії. Схема KBC є альтернативною, що дозволяє розміщати акції прямо. Єдиним ризиком у цьому випадку, на думку Андрія Задорного, є те, що компанія може надати перевагу перед WSE Лондонській фондовій біржі. У прес-службі WSE здивувалися планам KBC. "Теоретично, відповідно до нашого закону, це можливо (внести DR у лістинг), але ми не пробували робити це, - сказало джерело на WSE. - Якщо з'явиться українська компанія, що бажає провести розміщення депозитарних розписок, ми розглянемо цей варіант. Для цього потрібно внести зміни в правила торгів".
Експерти констатують, що KBC складно буде реалізувати свої плани найближчим часом, тому що на польському майданчику поки заборонено торгувати депозитарними розписками. "Те, що WSE не використовують ADR і GDR, - це великий недолік. Ще торік я підняв це питання, але відповідь не надійшла", - обурився менеджер з питань іноземних інвестицій інвестгрупи "Альтера Фінанс" Максим Шинкаренко.
Директор департаменту корпоративних фінансів ІК Millennium Capital Іраклій Канделакі стверджує, що випуск українських DR обсягом $40 млн обійдеться в $50 тис. "А створення нової юридичної особи коштує $5 тис., плюс $50 тис. за переведення активів на нову структуру, але багато чого залежить від розміру компанії", - говорить генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.
Втім, на думку Шинкаренка, випуск депозитарних розписок протягом двох місяців для компанії буде більш вигідним, ніж створення нової юридичної особи за рік-два. "Цей інструмент без значних додаткових витрат коштів і часу, пов'язаних з підставою SPV (компанія, створювана для здійснення угоди) за кордоном, дозволяє швидко та ефективно котирувати акції на іноземному фондовому майданчику, - говорить експерт. - У Франкфурті через депозитарні розписки обертаються акції близько 40 українських емітентів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас