Нацбанк хотів як краще... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк хотів як краще...

Казна та Політика
2263
Національний банк вирішив, що українські робочі руки країні не потрібні, а от заохочувати працю іноземних мігрантів - свята справа. Саме такий висновок роблять експерти з нових правил, що вступили в силу на цьому тижні, грошових переказів. Зокрема, заборонено перераховувати долари і євро по території України, зате за межі країни без документів, що підтверджують походження коштів, дозволено ганяти 180 тис. дол. на місяць (!).
Постанова Нацбанку №496 "Про затвердження змін до положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переведення іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів і проведення окремих валютних операцій" була прийнята ще 29 грудня 2007 року, 1 лютого його зареєстрував Мін'юст, а 12 лютого вона набула чинності.
Зміни торкнулися головним чином пересилання грошей по території України і суми переказу за кордон. Так фізичні особи-резиденти одержали можливість здійснювати перекази іноземної валюти за межі України в сумі, що в еквіваленті не перевищує 15 тис. грн. в один операційний (робочий) день. Без підтверджувальних документів і без відкриття рахунку. Втім, за бажанням клієнта рахунок відкривати не забороняється. Таким чином, на місяць дозволено переводити за кордон без документів, що підтверджують походження коштів і ціль переказу, до $180 тис. Переказ коштів понад $3 тис. на день буде можливий через поточний рахунок за наявності підтверджувального документа.
Для здійснення аналогічного переказу на суму понад еквівалент 15 тис. грн. в один робочий день необхідне відкриття поточного рахунку в іноземній валюті і надання підтверджувальних документів. Раніше ця сума не перевищувала $1 тис. з відкриттям рахунку і не більше $600 без відкриття.
Втім, лібералізувавши ринок, НБУ значно заплутав правила пересилання грошей. У документі говориться, що для переказу більше 15 тис. грн. потрібно прикласти документи про родинні зв'язки або інші підтверджувальні документи, які використаються в міжнародній практиці. Але, по-перше, у різній міжнародній практиці використовуються різні документи. По-друге, оскільки нічого чітко не виписано, кожний банк зможе вимагати свій набір документів. По-третє, родинні зв'язки поняття широке. Досить важко підтвердити споріднення троюрідним сестрам з різними прізвищами або цивільним подружжям (хоча цивільний шлюб визнаний в Україні Цивільним же кодексом). За деякими прикидками, для підтвердження кревних зв'язків з далекими родичами необхідно буде мати десятки довідок, що демонструють генеалогічне дерево.
Фізособам-нерезидентам для здійснення переказу необхідно буде підтвердити джерело походження коштів. Інакше кажучи, надати довідку про зарплату на бланку будь-якої фірми. На думку фахівців, лібералізація виводу коштів з України фізособами дозволить залучити в країну дешеву робочу силу із країн Азії, Африки та інших країн "третього світу". Раніше саме відсутність можливості легально пересилати родичам зароблені гроші дозволяла стримувати наплив мігрантів у країну.
Кроки Нацбанку залучать не тільки дешеву робочу силу, вважають експерти, але й всі супутні з нею фактори: екзотичні хвороби, нитки наркотрафіків, національні банди здирників і т.д. Паралельно з'явиться інфраструктура видачі фіктивних довідок для переказів.
"Розмови про те, що завдяки постанові НБУ буде простіше заплатити за навчання, лікування, перерахувати гроші дітям або батькам за межі України, не відповідають реаліям", - сказало нам знаюче джерело з банківської системи. За його словами, лікуватися та вчитися за кордоном можуть собі дозволити лише багаті люди. Вони користуються, як правило, не переказами, а кредитними картками. Новою же системою скористаються нелегальні і легальні мігранти, бізнесмени, що відмивають гроші та інші подібні "товариші". До того ж, з огляду на негативне сальдо, введення нових правил сильно посприяє відтоку валюти за кордон.
У той же час, відповідно до постанови НБУ, банки припинили здійснювати грошові перекази в іноземній валюті по Україні без відкриття поточного рахунку. Це приведе до появи попиту на новий вид бізнесу - доставку коштів в іноземній валюті кур'єрами. До речі, наприкінці минулого року на трасі в Іванкові була пограбована машина, що перевозила $10 млн. У зв'язку із цим можна допустити, що Нацбанк посприяє ще й погіршенню криміногенної обстановки. У той же час попит на старі інкасаторські броньовики різко зросте...
Єгор Смирнов
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас