Російська економіка наближається до краху? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська економіка наближається до краху?

Казна та Політика
1971
У ці дні російські ЗМІ бурхливо обговорюють резонансні заяви деяких значних політиків і експертів про досить сумні перспективи економіки Російської Федерації вже в найближче майбутнє.
Зокрема, глава РАО "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс в інтерв'ю журналу The New Times висловив думку, що Росії варто готуватися до радикального погіршення торговельного балансу. Скорочення позитивного сальдо зовнішньої торгівлі, що спостерігається останнім часом, і зниження припливу капіталу означає, як вважає Чубайс, що країна стоїть на порозі фінансової кризи.
Він попередив, що Росія зіткнеться з посиленою втечею капіталу через світові фінансові проблеми. Тому країні потрібно готуватися до радикального погіршення торговельного балансу.
Анатолій Чубайс вважає за можливе, що економіка РФ зіткнеться з нульовим торговельним балансом уже через два-три роки, у результаті чого через торгівлю в країну перестане надходити валюта, що викуповує російський Центробанк, емітуючи рублі.
Головний енергетик Росії також підкреслив, що на Заході бояться російських грошей. На доказ такого висновку він нагадав, що у зв'язку з розростанням світової кредитної кризи торік західні банки стали шукати кошти в Китаї, Сінгапурі, на Близькому Сході - але не в Росії.
Причина такого ставлення до Москви, на думку Чубайса, політична. Він нагадав про недавній політичний скандал навколо Британської ради в Росії і висловив упевненість, що за звинуваченнями Кремля на адресу Заходу у всіх фінансових проблемах варто очікувати закриття російської економіки від інших країн, що приведе до катастрофи. За словами Чубайса, під загрозою можуть виявитися "фінансові, а потім і прямі інвестиції", далі піде погіршення економічної ситуації.
Виразною ознакою катастрофи, що наближається, Анатолій Чубайс також вважає дуже високу інфляцію в Росії. Нагадаємо, в 2007 році споживчі ціни виросли в РФ на 11,9%, а в січні нинішнього року інфляція склала 2,3%.
Ще одним приводом для настільки похмурих прогнозів високопоставленого російського чиновника стали, без сумніву, останні відомості про рух капіталу. Так, за даними глави Мінфіну РФ Кудріна, торік приплив іноземного капіталу в російську економіку склав 82 млрд. дол., а всього за один місяць 2008 року відтік капіталу з Росії дорівнював 9 млрд. дол.
З такою точкою зору Анатолія Чубайса не повністю згодний доктор економічних наук, голова Комісії СПС з малого та середнього бізнесу Андрій Нечаєв. Причому, він не заперечує саму ймовірність швидкої кризи російської економіки, але вважає заяви глави РАО ЄЕС надто оптимістичними.
"Думаю, Чубайс виявив деякий оптимізм щодо того, коли ми вийдемо на негативне сальдо торговельного балансу. Я думаю, це відбудеться вже в наступному році, тому що в минулому році сальдо вже стало скорочуватися вперше за багато років", - повідомив Нечаєв ("К2Капітал"), заперечуючи думку Чубайса, що це відбудеться лише через два-три роки.
У той же час Андрій Нечаєв у цілому погодився з аргументами глави РАО ЄЕС і навіть трохи розвив їх. Він підкреслив, що США - це чверть світової економіки, на яку дуже тісно зав'язані економіка і Китаю, і Японії, і Південної Кореї, і Німеччини, і інших експортно-орієнтованих країн. Тому залежно від глибини рецесії в Америці буде більший або менший спад у світовій економіці. Відповідно, знизяться ціни на основні експортні товари Росії. Упадуть ціни на нафту, потім піде зниження ціни на газ, а також на метали. А це основний експортний потенціал РФ.
Учений розповів, що в Росії була слушна мить: рекордний приплив капіталів. Але в умовах світової фінансової кризи, гроші йдуть із ринків, що розвиваються, у тому числі, і з Росії на більш стабільні ринки, включаючи і ринок США.
У цій ситуації, пояснив Нечаєв, країна зіткнеться з відтоком капіталу або, принаймні, не буде колишнього масштабного його припливу. Тому в Росії буде не просто негативне сальдо торговельного балансу, але й негативне сальдо платіжного балансу, що набагато небезпечніше. Далі все буде залежати від глибини кризи в американській і, як наслідок, у світовій економіці. Якщо світова криза буде більш глибокою, то золотовалютних резервів (зараз їх у ЦБ РФ близько 450 млрд. дол.) може не вистачити. Це не буде повтор 1998 року, вважає вчений. Але однаково в цій ситуації залишаться єдині апробовані засоби -девальвація рубля.
Отже, вищенаведені оцінки двох авторитетних російських експертів досить близькі. Різниця полягає лише в строках переходу знака сальдо зовнішньої торгівлі Росії з позитивного на негативний. Однак аналіз відкритих для доступу відомостей федеральної служби державної статистики РФ (Росстат) щодо зовнішної торгівлі в останні роки схиляє до думки, що більше правий доктор економічних наук Андрій Нечаєв.
У зведенні Росстату про основні економічні та соціальні показники Росії в 2007 році зазначено, що експорт російських товарів склав 316,5 млрд. дол., а імпорт - 198,1 млрд. дол. Однак при цьому повідомляється, що товарний експорт збільшився в порівнянні з 2006 роком усього на 15,4%, у той час як імпорт виріс на 36,7%.
Розрив між темпами зростання російського експорту та імпорту, таким чином, украй великий. Приміром, в Україні ситуація в цьому плані не настільки обтяжлива - експорт українських товарів у січні-листопаді минулого року збільшився відносно відповідного періоду 2006 року на 27,9%, а імпорт - на 34,2%.
Крім того, несприятлива ситуація з показниками зовнішньої торгівлі Росії торік істотно підсилилася. В 2006 році до 2005 російський товарний експорт продемонстрував зростання на 25,3%, а імпорт - на 29,9%. Динаміка цих показників вказує на досить негативну тенденцію.
Не важко за цими цифрами вибудувати лінійну функцію і по ній визначити дату, коли російський експорт і імпорт досягнуть паритету. На 2008 рік варто очікувати, що зростання товарного експорту знизиться до показника приблизно 5%, у той час як імпорт підвищиться на 43%. Експорт складе в нинішньому році приблизно 330 млрд. дол., а імпорт - 280 млрд. дол. А от зрівняються експорт і імпорт - при збереженні лінійної залежності - за результатами вже першого півріччя 2009 року.
Причому, якщо глянути на дані Росстату про товарну структуру російського експорту, то стане зрозуміло, що навіть названа дата за несприятливих для Росії обставин на світових ринках може наблизитися.
Так, в 2006 році (даних за 2007 рік поки немає) із усього російського експорту 65,7% припало на експорт мінеральних продуктів (нафта, газ і т.п.). Експорт металів і дорогоцінних каменів дорівнював 16,4% від усього експорту. Експорт продукції хімічної промисловості - 5,6%. Експорт машин, устаткування та транспортних засобів склав 5,8% усього експорту, а інші позиції експорту за обсягами набагато відстають від наведеної першої четвірки.
Із цих цифр чітко видно, що все економічне благополуччя Росії, що демонструвалося в останні роки, пояснюється лише вдалою кон'юнктурою на світових ринках - світові ціни на нафту і сталь стали підвищуватися особливо швидкими темпами, починаючи з 2003-2004 років. А зараз, у зв'язку зі світовою кризою, викликаною загрозою рецесії в США і зниженням темпів економічного зростання в країнах Європи, світові ціни на нафту, метали та інше можуть різко піти вниз. Зокрема, світові ціни на нафту в порівнянні з показниками перших днів 2008 року вже опускалися більш ніж на 10%.
Продовження таких світових тенденцій і спричинить економічну кризу в Росії, що надзвичайно залежить від сировинного експорту. Саме про це зараз - у зв'язку зі стрімким відтоком капіталу із РФ - і заговорили російські експерти, називаючи лише різні терміни години "Х" для економіки Росії...
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас