Євро витіснив долар з гаманців росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро витіснив долар з гаманців росіян

Валюта
689
У грудні минулого року росіяни придбали в банках два млрд євро і ще більше мільярда поклали на банківські рахунки, повідомив Центробанк.
Це рекорд за весь період спостереження. Вперше за останні дев'ять місяців попит на готівкову валюту перевищив пропозицію.
Сума угод з євро в доларовому еквіваленті зросла на 121 млн доларів і досягла 731 млн при продажі і трьох мільярдів при покупці.
Люди купують готівковий євро, щоб зберігати в ньому заощадження, причому на тривалий термін, вважають експерти газети "Ведомости". Вони не намагаються дочекатися оптимального курсу.
Зрівнялася популярність двох валют і при виборі депозитів. Дані щодо обсягу внесків у доларах і євро ЦБ не публікує, однак з його оглядів валютного ринку видно, що якщо навесні минулого року щомісячний приплив коштів у внески в доларах був в 2-3 рази більшим, ніж у внески в євро, то до грудня показники практично вирівнялись.
Валютна складова внесків за минулий рік поповнилася 196,6 млрд рублів, на неї припадає шоста частина загального приросту внесків. На початок року на рахунках громадян у банках перебувало 5,1 трлн рублів.
У результаті операцій населення із внесками і в обмінних пунктах обсяг доларових накопичень громадян у Росії в грудні зменшився на 1,2 млрд, а заощадження в євро збільшилися на 1,6 млрд. Минулий рік став першим, коли щомісяця доларові нагромадження населення скорочувалися, а заощадження в євро збільшувалися.
Якщо на початку року громадяни, що відмовляються від долара, віддавали перевагу рублям, то ближче під кінець року і напередодні виборів люди все частіше стали міркувати про ризики. А оскільки на слуху в них багато інформації про проблеми в американській економіці, перевагу вони надають євро.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас