Світове попередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світове попередження

Казна та Політика
2372
Світовий банк опублікував прогноз розвитку української економіки в 2008 році. ВВП країни виросте на 5,5%, інфляція складе 13,8%.
В 2007-му економіка України підросла на 7,3%, інфляція досягла 16,6%. "Темпи зростання економіки сповільняться за рахунок зниження обсягів внутрішнього споживання і капітальних інвестицій", - припускають аналітики СБ Мартін Рейзер і Руслан Піонтковський.
Скорочення внутрішнього споживання, на думку економістів, пов'язане зі збільшенням дефіциту торговельного балансу.
За прогнозами СБ, вартість імпорту перевищить вартість експорту в 2008 році на 7,8% ВВП, в 2009-му - на 9,2% ВВП. Торік дефіцит торговельного балансу склав 3,2% ВВП (розрахунки Світового банку). Втім, мінус торговельного балансу перекриє приплив іноземних інвестицій (за прогнозами СБ -біля $9 млрд).
Економісти Світового банку також вважають, що внаслідок світової фінансової кризи українські банки залучать менше капіталу на західних ринках, ніж в 2007-му, тому темпи збільшення кредитування сповільняться.
Меншу в порівнянні з минулим роком інфляцію фахівці СБ пояснюють очікуванням високого врожаю в 2008 році: мовляв, збільшення цін на продовольство знизиться.
Цього року українські компанії отримають менший прибуток, ніж у минулому. "Підприємства стануть менш конкурентоспроможними - у першу чергу внаслідок збільшення цін на енергоносії", - вважають Рейзер і Піонтковський.
Українські аналітики не розділяють песимізму західних економістів. "Передумов для зниження темпів збільшення внутрішнього споживання нема", - вважає Дмитро Боярчук, виконавчий директор центру "CASE-Україна".
Банки продовжать залучати капітал за кордоном (хоча і за більш високу процентну ставку), обсяги кредитування населення не зміняться. Істотно зростуть соціальні виплати: бюджет одного тільки Пенсійного фонду в 2008 році збільшиться на 40 млрд грн.
Не знизиться і прибуток українських виробників, впевнені вітчизняні економісти. Як аргумент Боярчук, зокрема, наводить очікуване в 2008 році збільшення світових цін на основні експортні товари - металопродукцію та азотні добрива.
А от інфляція, вважають українські економісти, швидше за все, буде вищою від спрогнозованого Світовим банком показника. Наприклад, в CASE-Україна впевнені, що темпи збільшення цін досягнуть 17%. "Ефект від торішнього збільшення цін збережеться протягом року, тобто інфляція сповільниться тільки до літа-осені 2008-го", - прогнозує Боярчук.
Експерт очікує підвищення тарифів на комунальні послуги в другій половині року та подальше збільшення цін на бензин (торік паливо подорожчало на 36%).
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас