Експерт: Середньорічна інфляція в 2008 р. може скласти порядку 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Середньорічна інфляція в 2008 р. може скласти порядку 20%

Казна та Політика
373
Як видно, інфляція в 2008 р. може скласти порядку 20%, сказав РБК-Україна директор Інституту економічних досліджень і політичний консультацій Ігор Бураковський.
У той же час він відзначив, що інфляцію можна збити і до рівня 10%, як заявила Тимошенко, але для цього буде потрібна низка жорстких заходів, в основному пов'язаних з обмеженням великої кількості виплат".
При цьому Бураковський відзначив, що виплати за заощадження колишнього Ощадного банку СРСР не здатні викликати збільшення цін і не вплинуть на інфляцію. Тому що ці виплати всього лише одноразова допомога. "Це не є причиною інфляції, є невеликий тиск, але він мінімальний", - уточнив Бураковський.
На його думку, скоріше, ринок реагує на збільшення обсягу соціальних виплат, у тому числі зарплат і пенсій. Рекордна інфляція в січні обумовлена, з одного боку, значними, постійно зростаючими соціальними виплатами, у яких виплати за заощадження не є переважними, з іншого ж боку - монетарною політикою НБУ, відзначив експерт.
При цьому в 2008р. за прогнозами І.Бураковського, ВВП виросте на 6,1%, сповільнившись у порівнянні 7,2% в 2006-2007р. На його думку, на зростання ВВП буде впливати збільшення інвестицій в Україну, які збережуться в 2008р. За його словами, у першу чергу головним поштовхом інвестиційної активності стане підготовка до Євро-2012р., що буде стимулювати інвестиції в інфраструктуру, оскільки її поточний рівень, мабуть, не відповідає вимогам УЄФА.
При цьому, за словами Бураковського, в 2008р. очікується зниження темпів приросту реального імпорту, незважаючи на очікуване набуття членства у СОТ до середини в 2008 р. У той же час темпи приросту реального експорту збережуться частково завдяки кращому доступу до ринків країн-членів СОТ в другій половині року.
Отже, на думку Бураковського, реальний експорт і імпорт виросте на 4,9% і 4,8% відповідно, хоча високі імпортні ціни, як очікується, обумовлять розширення дефіциту торгівлі в 2008р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас