Уряд знайшов додаткові 10 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд знайшов додаткові 10 млрд гривень

Казна та Політика
726
У розпорядженні Комерсант-Україна виявилися нові прогнози економічного розвитку України в 2008 році, які Кабмін має намір затвердити сьогодні.
Уряд відмовився від перегляду прогнозу інфляції, зростання ВВП і курсу гривні, змінивши лише ті показники, які дозволять збільшити доходи бюджету більш ніж на 10 млрд грн. Їх витратять на реформу ЖКГ, підготовку до Євро-2012 і модернізацію армії, говорять експерти.
Сьогодні Кабінет міністрів має намір затвердити нові макроекономічні прогнози на 2008 рік, які будуть використані для корекції держбюджету. Чинний закон про держбюджет приймався Верховною радою на основі прогнозів від 21 листопада 2007 року уряду Віктора Януковича.
Він не враховував подорожчання газу з $130 до $179,5 за тисячу кубометрів, можливого подорожчання нафти - до $80-85 за барель, і витрат на виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР.
Учора у нас виявилася копія проекту рішення про внесення змін у постанову Кабміну №976 "Про затвердження основних прогнозних макропоказників економічного та соціального розвитку України на 2008 рік". Відповідно до документа, Міністерство праці та соціальної політики, Мінекономіки, Мінфін і Нацбанк домовилися залишити незмінними прогнози інфляції (9,6%), обмінного курсу гривні (4,95-5,25 грн/$) і темпи зростання реального ВВП (6,8%). Міністр економіки Богдан Данилишин, що раніше обіцяв погіршити прогноз інфляції до 10,5-12,5%, учора розмовляти з кореспондентом не став.
Кабмін змінив інші макропоказники (див. довідку), які впливають на доходи бюджету. Зокрема, був поліпшений прогноз розміру номінального ВВП - на 31,8 млрд грн - до 921,2 млрд грн. Це дозволить збільшити доходи бюджету майже на 10 млрд грн. Частина цих коштів - 2,6 млрд грн - надійде у вигляді податку на прибуток, тому що очікуваний прибуток прибуткових підприємств буде на 10,4 млрд грн вищим - 204,2 млрд грн. Стимулювати додаткові податкові надходження за рахунок збільшення платежів по ПДВ буде і більш висока промислова інфляція (збільшена на 3,7% - до 19,2%). А додаткове збільшення імпорту товарів і послуг на $1,774 млрд - до $85,894 млрд (в основному через подорожчання газу) - може забезпечити бюджету ще 1,8 млрд грн у вигляді ПДВ.
У пояснювальній записці до постанови говориться, що основним джерелом розвитку економіки буде збільшення споживчого попиту домогосподарств: "У результаті зростання реальної середньомісячної заробітної плати на 14,5% в 2008 році кінцеві споживчі витрати домогосподарств виростуть на 10,5%, а їхня частка в структурі ВВП складе 58,9%".
Представники опозиції вважають внесені зміни об'єктивними, але висловлюють стурбованість збереженням старих прогнозів інфляції і курсу гривні. "Дані січня показали, що прогноз інфляції нездійсненний, - говорить народний депутат Олексій Плотніков (Партія регіонів). - У контексті частих розмов про ревальвацію гривні збереження нинішнього курсу до долара виглядає непродуманим".
Із критикою прогнозів представники коаліції частково погоджуються. "Запропоноване збільшення номінального ВВП дуже амбіційне, але це означає, що нам не вдасться втримати інфляцію в запланованих рамках - 9,6%. Вона буде двозначною", - визнає голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ).
Збільшення дохідної частини бюджету дозволить уряду збільшити фінансування бюджетних програм, упевнені експерти. Минулого тижня президент Віктор Ющенко зажадав від прем'єр-міністра Юлії Тимошенко збільшити видатки бюджету на 19 млрд грн: підвищити фінансування армії, покрити збитки НАК "Нафтогаз України", збільшити обсяги відшкодування ПДВ і будівництво доступного житла.
Але, на думку Сергія Терьохіна, уряд урахує вимоги президента частково. "У коаліційній угоді міститься перелік пріоритетних програм: реформа ЖКГ, інвестиції в розвиток інфраструктури для Євро-2012, армійська реформа. Їх уряд і має намір виконувати, а не підкорятися "указующему персту" президента", - відзначив депутат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас