Україна-СОТ - обмеження знято: Огляд ринків за тиждень (04 - 08 лютого) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна-СОТ - обмеження знято: Огляд ринків за тиждень (04 - 08 лютого)

Фондовий ринок
552
Світові ринки
Падінням закінчився ще один тиждень для ринків розвинених країн. Як і раніше, побоювання інвесторів з приводу рецесії в США є причиною зниження акцій компаній фінансового сектора. Енергетичний і технологічний сектори можуть надати підтримку ринку. На цьому тижні буде обговорюватися питання про можливе поглинання Yahoo компанією Microsoft. Швидше за все, Yahoo відмовиться від пропозиції $31 за акцію і буде чекати більш вигідних умов.
За підсумками тижня Dow Jones 65 Composite втратив - 3,36%, Nasdaq Comp - 4,50%, S&P 500 - 4,60%. Європейські ринки падали, дотримуючись тенденцій американських площадок (DAX 30 - 2,89%, Austria ATX - 2,97%).
Український ринок
Важливою подією минулого тижня стало підписання 5 лютого 2008 р. Президентом України Віктором Ющенком і генеральним директором СОТ Паскалем Ламі протоколу про вступ України у Світову організацію торгівлі. Після ратифікації пакету документів (не пізніше 4 липня 2008) наша країна стане повноправним учасником організації. Членство в організації забезпечить більш вільний доступ на ринки всіх учасників СОТ.
На нашу думку, вступ до СОТ не зробить істотного впливу на фондовий ринок України, швидше за все, ця подія є позитивним новостійним тлом. Пояснимо, чому. Україна вже протягом декількох років практично живе за законами СОТ, а більшість українських виробників досить близько знайомі із правилами організації. Для повної ж адаптації їм надається ще п'ятирічний період.
Серед секторів, на наш погляд, найвідчутніший поштовх відчують металургійна та хімічна галузі, у яких з'явиться можливість розширити свою присутність на глобальних ринках. За оцінками експертів, додаткове зростання виробництва в металургійній галузі складе 22%, виробництво в хімічній галузі збільшитися на 21%.
Виділимо ще один важливий аспект. Вступ України до СОТ раніше Росії надає нам можливість перегляду деяких питань, зокрема, скасування квот на експорт українських труб великого діаметра, а також цукру та спирту (Україна зможе ввійти в робочу групу із вступу Росії до СОТ і "висувати свої претензії"). Нагадаємо, на сьогоднішній день у Росії діють антидемпінгові мита на п'ять видів труб українського виробництва від 8,9% до 55%. Це питання, а також можливість скасування самообмежень поставок п'яти українських заводів повинні стати ключовими в переговірному процесі з Росією.
За підсумками тижня обсяги торгів склали $60,6 млн. Активно торгувалися акції таких компаній: Мотор Січ (MSICH, $7,28 млн.), Алчевський металургійний комбінат (ALMK, $6,12 млн.), УкрАвто (AVTO, $3,54 млн.), Укрнафта (UNAF, $3,12 млн.).
Рішення Росії про самостійне виготовлення авіаційних і турбовальних двигунів (що може істотно вплинути на ринки збуту продукції Мотор Січі), понизили котирування компанії на 13,4% за тиждень.
Енергетика
Минулого тижня енергетика зберегла свою частку в загальних торгах на ПФТС - 24,1% ($14,7 млн.) проти 26,1% на позаминулому тижні, втративши в котируваннях найменше серед секторів. Наш енергетичний індекс ARTCP-Electricity упав на 2,6%, у той час як індекс машинобудування ARTCP-Engineering знизився на 5,3%, металургійний ARTCP-Metallurgy - на 3,2%. Найбільш активні торги були відзначені в четвер після 2,1%-го падіння індексу ПФТС напередодні. Швидше за все, саме в цей день найбільш ризикові інвестори почали обновляти свої позиції на досить низьких рівнях, досягнутих ринком, при чому частка енергетичного сектора склала близько 40% загального обсягу торгів. Це у свою чергу свідчить про інтерес, що зберігається, до сектора як до надійних довгострокових вкладень (1-3 року).
Серед генерації найменше за тиждень впала Дніпроенерго (DNEN, -0,63%). 11 лютого надійшли уточнені дані з чистого прибутку компанії - $24,1 млн., що в 12,1 рази більше, ніж за 2006 рік ($2 млн.). Це обставина безсумнівно благотворно позначається на оцінці компанії. Наша цільова ціна підвищилася до $498 за акцію (2516 грн.), однак у порівнянні з іншими генеруючими компанії потенціал все-таки залишається дуже малий (6,5%). Ринок вже втомився від постійних судових справ, пов'язаних з допемісією підприємства. Нагадаємо, у четвер повинне було відбутися попереднє засідання щодо розгляду позову компанії "Бізнес-Інвест" до Кабінету міністрів України про скасування його розпорядження, яким уряд дозволив представникові державної НАК "Енергетична компанія України" проголосувати на зборах акціонерів Дніпроенерго за додаткову емісію акцій суспільства. На засіданні було вирішено перенести розгляд справи на 12 лютого. На нашу думку, варіант скасування допемісії залишається малоймовірним.
Минулого тижня також надійшли перші підсумки 2007 року з розподільних компаній. Запоріжобленерго (ZAON, -2,8%) оголосила про отриманиц торік прибутки в розмірі $3,9 млн. (проти $1,2 млн. збитків в 2006), що підтверджує нашу цільову ціну компанії в $5 за акцію. Харківобленерго (HAON, -3,3%) закінчила із чистим прибутком $3,2 млн., що виявилося трохи менше наших прогнозів (компанія вже перебуває поблизу своїх справедливих рівнів). Найменш підбадьорюючі результати показала Житомиробленерго (ZHEN, -0,3%), фінансовий результат за 2007 рік якої склав $0,04 млн. Оголошений розмір інвестпрограми компанії на поточний рік ($8,7 млн., що в 2,6 рази менше середнього показника з ринку, розрахований на кілометр мереж), а також значна переоцінка в порівнянні з компаніями-аналогами не дають достатніх підстав для перегляду в найближчій перспективі цільових рівнів з паперів убік підвищення.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас