Аналітики: Інвестори можуть заробити на продажі нафти і купівлі газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Інвестори можуть заробити на продажі нафти і купівлі газу

Фондовий ринок
133
Інвестори можуть заробити, продаючи нафту та купуючи газ у США, ціна якого щодо нафти перебуває на найнижчому рівні з 1991 року, вважають деякі аналітики.
Вартість газу, імовірно, буде рости, тому що запаси перебувають на мінімальному рівні за останні чотири роки, а холодна погода сприяє збільшенню попиту, заявив агентству Bloomberg менеджер U.S. Global Investors Браян Хікс. У той же час уповільнення економічного зростання в США і високий рівень пропозиції на ринку приведуть до зниження цін на нафту.
Перед досягненням 3 січня цінового рекорду барель нафти коштував в 13,6 разів дорожче 1 млн британських теплових одиниць (БТО) газу, тоді як за останні 10 років різниця становила в середньому 7,8 рази. За останній рік нафта подорожчала на 54%, а газ - лише на 5%.
"Газ - дуже гарна покупка в порівнянні з нафтою", - вважає президент консалтингової фірми Cameron Hanover Пітер Бойтел. Торік він правильно спрогнозував збільшення цін на нафту до $98 за барель.
Як показує торгівля ф'ючерсами на NYMEX, трейдери ставлять на те, що цього року вперше з 1993 року газ подорожчає, а нафта подешевшає. На думку аналітиків, опитаних Bloomberg, прибутки таких газодобувних компаній, як ConocoPhillips, XTO Energy і EOG Resources цього року збільшаться.
Вартість газу може піднятися до $9-10 за 1 млн БТО в травні-червні з $8,3 на 9 лютого, вважає Ніл Макеті з Red Rock Asset Management, що входить у Зал слави аналітиків The Wall Street Journal. На його думку, нафта може подешевшати до $70-72.
Трейдер, що продає на NYMEX нафту на $10 млн і купує на цю суму газ, отримає прибуток $4 млн, або 20%, якщо газ буде коштувати $10, а нафта - $70.
На думку голови XTO Боба Сімпсона, різниця в цінах на нафту та газ скоротиться в наступному році до 10 разів, а протягом п'яти років - до 8 разів.
"Склалася думка про надлишок газу на ринку, однак ця ситуація тимчасова, - вважає Б.Сімпсон. - Її може скорегувати важлива подія". В 2005 році такою подією став ураган Катріна, що привів до зупинки видобутку на всіх свердловинах у США. Вартість газу підскочила в грудні 2005 року до $15,78.
За останні 12 місяців запаси газу в США скоротилися на 12%. Споживання газу буде рости на 2% на рік, прогнозує аналітик SunTrust Robinson Humphrey Майк Дейн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас