У Росії знову можуть з'явитися продуктові талони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії знову можуть з'явитися продуктові талони

Казна та Політика
339
У недалекому майбутньому в Росії знову можуть з'явитися продуктові талони.
Для цього досить однієї незграбної спроби російського уряду при балансуванні між світовими цінами на продукти і цінами на внутрішньому ринку, вважає "Газета GZT.ru".
Тим часом, за інформацією агентства Bloomberg, наприкінці минулого тижня ціни на пшеницю в Чикаго поставили новий рекорд: ціна виросла на 16% за тиждень. Рекордної позначки досягла й ціна на сою - 13,73 долара за бушель; таким чином, підвищення за останній рік склало 84% "Виробники продуктів харчування в розпачі: склалася ситуація, коли вони змушені купувати, не звертаючи уваги на ціну, - цитує агентство слова брокера Bell Commodities Бена Барбера. - Ми вступили на невідому територію, і про те, наскільки далеко все це зайде, можна тільки здогадуватися".
"З початку сезону в липні ціна на зернові вже виросла у два рази, - констатує аналітик Інституту кон'юнктури аграрного ринку (ІКАР) Ігор Павенський. - Основна причина в тому, що з року в рік пропозиція по зернових відставала від попиту. Нестачу пропозиції виробники природно компенсують за рахунок збільшення цін".
Заклопотаність збільшенням цін на світових ринках у понеділок висловив перший віце-прем'єр Дмитро Медведєв. "Корінь проблем не в змові торговельних структур (вони впливають, і їм треба давати по вухах періодично), корінь у тому, що в нас недостатньо власного продовольства і ми залежні від цін ззовні, - сказав Медведєв. - Ми зобов'язані цю тенденцію аналізувати та вкладати гроші в сільське господарство".
Однак очевидний ефект від подібних інвестицій можна буде спостерігати не раніше ніж через три-чотири роки. "Більшість товарних ринків з погляду пропозицій досить інерційні. Якщо увесь світ захоче їсти більше цукру, то на наступний рік його не родиться у два рази більше, - говорить аналітик ІКАР Євген Іванов. - Якщо збільшення попиту буде досить стійке, то тільки через кілька років це може привести до збільшення пропозиції".
Зокрема, за словами Євгена Іванова, з 2004 року пішов приплив інвестицій у бурякове виробництво, а змінюватися на краще ситуація в галузі тільки починає. Аналогічну тенденцію можна простежити і на ринку зерна. "Досить сказати, що в останні роки ми істотно збільшили посівні площі, росте врожайність, - констатує Ігор Павенський. - Зверніть увагу, торік на півдні та у центральній частині країни була посуха, однак ми зібрали більше, ніж в 2006-му. Таким чином, збільшення посівних площ нівелює погодні ризики".
Однак подібні переможні реляції для споживачів будуть актуальні не раніше ніж через два-три роки. До цих пір збільшення цін на продовольчі товари продовжиться.
У такий спосіб боротьба з інфляцією при цьому з порядку денного не знімається. "Держава повинна зробити все, щоб задавити інфляцію", - заявив Медведєв. Питання в методах такого тиску. Аналітики продовольчого ринку припускають два сценарії розвитку подій: подальше стримування цін, що неминуче приведе до виникнення дефіциту і фактично вб'є розвиток, що почався, вітчизняного АПК, або функціонування строго в рамках ринкових механізмів, що означає фактичний відпуск цін.
У короткостроковій перспективі обидва сценарії виявляються однаково погані для споживачів. У зв'язку із цим, як відзначають аналітики ринку, уряд буде стояти перед нелегким вибором: продовжити нинішню політику заморожування цін чи відпустити ціни у вільне плавання. "Швидше за все, ми будемо спостерігати помірне стримування збільшення за рахунок адміністративного ресурсу, - міркує Владислав Кочетков. - Будуть уводитися експортні мита, продовжиться тиск на виробників. Думаю, що це якийсь компроміс, що усіх улаштує".
Але адміністративний тиск і стримування цін, хоча і буде мати короткостроковий позитивний ефект, у підсумку вийде боком і виробникам, і споживачам. "У довгостроковому плані подібна політика тільки збільшить ситуацію: Росія чи не єдина у світі має величезні площі незатребуваної ріллі. Заморозка цін уб'є всі можливості для інвестицій і розвитку", - вважає гендиректор ТОВ "Фінекспертиза" Агван Мікаєлян. За його словами, найбільш зваженим рішенням міг би стати відпуск цін при одночасному дотуванні незаможних верств населення.
"У нашій країні є багаті асортименти заходів "напіввійськового" характеру і величезний досвід їхнього впровадження: це і соціальні магазини, і картки, і безліч інших варіантів, - напівжартівливо розмірковує Мікаєлян. - Упевнений, якщо знадобиться організувати талонну систему, це буде зроблено за тиждень".
Тим часом, на думку Євгена Іванова, революційних заходів цілком можна уникнути. Для цього, зокрема, потрібно знизити або обнулити імпортні мита, позбутися від адміністративних і податкових бар'єрів, покінчити з монополією постачальників і рітейлерів. Однак дотепер чиновники воліли йти більш простим шляхом.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас