Інвестори чекають сигналів послаблення американської економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори чекають сигналів послаблення американської економіки

Казна та Політика
247
Голова американської Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке відвідає на поточному тижні Банківський комітет Сенату США, щоб обговорити, які уроки були взяті із кредитної кризи, пише The Wall Street Journal.
Однак ринки будуть уважно стежити за тим, чи не подасть він сигнал про перспективи процентних ставок.
Після різкого зниження базової процентної ставки ФРС минулого місяця, а також заяв про побоювання рецесії деякі представники американського ЦБ почали знову звертати увагу на інфляцію.
Експерти намагаються вгадати, які ризики Б.Бернанке висуне на перший план під час свого візиту в Сенат, оскільки виступи інших представників ФРС не дозволяють зробити однозначний висновок про сформовану в ЦБ думку.
Так, голова Федерального резервного банку (ФРБ) Річмонда Джеффрі Лекер заявив минулого тижня, що очікує різкого уповільнення темпів економічного зростання США або навіть м'якої рецесії.
У той же час президент ФРБ Філадельфії Чарльз Плоссер говорив про побоювання інфляції. За його словами, американський ЦБ не доможеться відчутних результатів у боротьбі із прискоренням базової інфляції в поточному і наступному році.
Голова ФРБ Далласа Ричард Фішер, що виступає проти зниження ставок, відзначив, що "хотів би побачити уповільнення інфляції та інфляційних очікувань із поточних високих рівнів". "Я впевнений, що початі нами кроки, зроблять свій ефект на економіку, дозволивши скоротити ризики її ослаблення", - сказав він.
Аналітики усе більше говорять про те, що Федеральна резервна система (ФРС) США зменшить базову процентну ставку на 0,75 процентного пункту на березневому засіданні, повідомляє Bloomberg. Деякі навіть вважають за можливе чергове зниження ставки між двома засіданнями Комітету з відкритим ринкам ФРС.
Відповідно до котирувань ф'ючерсів на рівень ставки, 66% трейдерів очікують її скорочення в березні на 0,5 процентного пункту, 34% - на 0,75 процентного пункту.
Корпоративна звітність, що буде оприлюднена на поточному тижні, як очікується, дасть ринку нові сигнали ослаблення економіки США.
Фінансові показники компаній, включаючи General Motors і Coca-Cola, імовірно, будуть свідчити про скорочення продажів у США, однак покажуть високий виторг від міжнародних операцій.
Більше половини компаній, що входять у розрахунок індексу Standard & Poor's 500, уже опублікували звітність за підсумками минулого кварталу, при цьому середній показник прибутків упав на 19,3%. Таке зниження значною мірою обумовлене відчутними збитками банків і брокерських компаній, пов'язаних зі списанням активів, що знецінилися, забезпеченими іпотечними кредитами.
Середній показник прибутку без урахування фінансового сектора виріс у середньому на 11%.
Статистичні дані, які будуть опубліковані на поточному тижні, покажуть скорочення роздрібних продажів, темпів промислового виробництва та дефіциту торговельного балансу, прогнозують аналітики.
Роздрібні продажі в США, як очікується, знизилися в січні другий місяць підряд - на 0,4%, що, на думку експертів, є черговим свідченням уповільнення економічного зростання.
"Споживчий сектор давно перебував у стані стресу і тепер починає показувати сигнали ослаблення, - відзначає економіст Global Insight Inc. Найджел Голт. - Спад усе більш широко поширюється в економіці".
Роздрібні продажі без урахування автомобілів, згідно із прогнозом, збільшилися в грудні на 0,2%.
Міністерство торгівлі США опублікує дані про обсяг роздрібних продажів минулого місяця 13 лютого о 15:30 за Києвом.
Американці з великим песимізмом оцінюють перспективи економіки, оскільки ситуація на ринку житла погіршується, ціни будинків падають, а палива - ростуть. Попереднє значення індексу споживчої довіри, що розраховується Мічиганським університетом, знизилося до 76 пунктів з 78,4 пункти в попередньому місяці, прогнозують аналітики.
Цей показник буде оприлюднений 15 лютого о 16:15.
Деяке зниження вартості імпортованої нафти і нафтопродуктів, на думку експертів, дозволило США скоротити дефіцит торговельного балансу в грудні вперше за чотири місяці. Як очікується, негативне сальдо балансу зовнішньої торгівлі зменшилося до $61,5 млрд із $63,1 млрд.
Міністерство торгівлі США опублікує ці дані 14 лютого о 15:30.
Крім цього, на поточному тижні буде оприлюднена інформація про бюджет країни за січень, про запаси товарів на складах, кількості заявок на допомогу з безробіття та імпортні ціни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас