ДАІ надовго заворушилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДАІ надовго заворушилась

1798
Учора завершилася оперативно-профілактична операція ДАІ, що почалася у зв'язку з підписанням президентом указу "Про негайні заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху".
У підсумку на 85307 водіїв був накладений адміністративний штраф, ще 33117 позбавлені права водіння на термін від 3 до 12 місяців. Із сьогоднішнього дня патрулі ДАІ, відряджені в інші регіони країни, будуть повертатися на місця постійної служби. Тим часом, за запевненням начальника ДАІ Сергія Коломійця, надалі робота автоінспекції буде тривати в "такому ж режимі".
Учора виповнився місяць із початку масштабної оперативно-профілактичної операції ДАІ з підвищення безпеки на дорогах. Вона була оголошена 10 січня на виконання президентського указу "Про негайні заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху" від 20 листопада 2007 року. Число співробітників, що щодоби патрулюють дороги країни, під час операції збільшилося з 4,5 до 6 тис., тобто на 25%.
Новий алгоритм розподілу особового складу підвищив щільність перекриття проблемних ділянок на 73%. Тим часом найбільш несподіваним маневром можна назвати масштабну ротацію підрозділів: відбувся обмін співробітниками управлінь автоінспекції між всіма областями, АР Крим, Києвом і Севастополем. Зі столиці в області був також відряджений спеціальний підрозділ "Кобра".
Начальник департаменту ДАІ МВС Сергій Коломієць заявив, що ротація кадрів "допомогла струснути співробітників ДАІ, що давно звикли до своєї території, і змусити їх по-новому глянути на виконання службових обов'язків".
За його словами, під час проведення оперативно-профілактичної операції змінилася і швидкість роботи інспекторів - порушник, протокол і база свідчень свідків в 90% випадків доставлялися в суд негайно, відразу після фіксування порушення. Судові інстанції, діючи в дусі президентського указу, надали справам про ДТП пріоритетний статус і приступали до їхнього розгляду з мінімальними затримками.
У результаті станом на 9 лютого Державтоінспекція зареєструвала 815834 випадків порушення правил дорожнього руху, з яких 35560 - керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння й 108437 - створення аварійної ситуації на дорозі. Відповідно до рішень судів, на 85307 водіїв накладений адміністративний штраф, ще 33177 чоловік позбавлені прав водія на термін від 3 до 12 місяців.
Сергій Коломієць вважає такі результати операції "непоганими". "Що не кажи, люди все-таки прийшли в себе. Якщо до цього ми виявляли за добу 1600-1700 п'яних водіїв, то зараз їх не більше тисячі. Будемо продовжувати - стане ще менше", - упевнений Коломієць.
При цьому власники транспортних засобів, що заплатили штраф або позбавлені прав водія, нерідко писали на автомобільних інтернет-форумах про "численні порушення", "зловживання" і "перевищення повноважень" співробітниками ДАІ. До дискусії про те, чи мають право співробітники ДАІ на місці вилучати права водія і передавати їх у суд, підключилися і юристи.
На їхню думку, прямої норми Адміністративного кодексу, відповідно до якої співробітники ДАІ можуть забирати у водіїв права, не існує. У Державтоінспекції на ці аргументи відповідали, що права "не відбираються", а "тимчасово вилучаються для передачі в суд".
Починаючи із сьогоднішнього дня підрозділи ДАІ, відряджені в різні регіони країни, почнуть повертатися на місця постійної служби.
Багато водіїв сподіваються, що ситуація на дорогах після закінчення профілактичної операції стане колишньою. Втім, Сергій Коломієць учора запевнив, що "робота буде продовжена в такому ж режимі". "Напевно, менше людей будуть доставлятися в суди, але робота не припиниться - технологія налагоджена, і вона довела, що є ефективною", - відзначив Коломієць.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас