Горбаль: Нема сенсу чекати зниження інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горбаль: Нема сенсу чекати зниження інфляції

Казна та Політика
212
Стерилізація грошової маси, якою займається Національний банк, приведе до уповільнення економічного розвитку та темпів економічного зростання, заявив народний депутат від Партії регіонів Василь Горбаль агентству "Інтермедіа консалтинг" (ІМК).
Крім того, він заявив, що важливим фактором в інфляційних процесах України є ірраціональна поведінка людей - інфляційне очікування. "Як правило, воно свідчить про те, що в державі відсутня як така інфляційна політика з погляду ідеології супроводу тих або інших економічних процесів", - підкреслив Василь Горбаль.
Він також засумнівався в тому, що виплата заощаджень Ощадбанку вплинула на збільшення інфляції в січні.
"Аж ніяк. Самі виплати дадуть результати (інфляційні - ред.) тільки в наступних місяцях, а відсутність інфляційного супроводу цього процесу дала тиск на інфляцію. Крім цього, ми одержуємо наслідки грудня. Завжди потрібно розуміти, що було ще в грудні, для того щоб оцінити інфляцію в січні", - сказав він.
Василь Горбаль вважає, що один із досить серйозних ризиків макроекономічних процесів "зіграє значне сальдо казначейського рахунку Кабінету міністрів: "І якщо минулий уряд цей ризик розумів, і рахунок дійсно накопичувався, і був високим - то значні виплати, які уряд Тимошенко провів одномоментно в грудні, не могли не вплинути на рівень інфляції в січні при всіх спробах стабілізації грошової маси".
На його думку, у таких методах боротьби з інфляцією є й зворотна сторона: "Негативні наслідки на економіку ми одержимо з інтервалом місяця через три. І тому навряд чи можна прогнозувати уповільнення темпів інфляції. З погляду інформаційного, дотепер іде дискусія із приводу постачання енергоносіїв в Україну, зокрема, газу. Дискусія із цього приводу не припинена, і це також підсилить як інфляційне очікування населення, так і розрахунки бізнесу".
Нагадаємо, Світовий банк змінив прогноз рівня інфляції в Україні за підсумками 2008 року з 9,6 до 13,8%. Прогноз зростання валового внутрішнього продукту за підсумками поточного року Світовий банк залишив без змін - на рівні 5,5%.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас