Експерт: Україна виграє від вступу до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна виграє від вступу до СОТ

777
На думку директора Європейського центру міжнародної політичної економії в Брюсселі Фредріка Еріксона, розвиток торгівлі та збільшення інвестицій приведуть до зниження цін і підстьогування конкуренції в Україні
Генеральна рада Світової організації торгівлі 5 лютого в Женеві затвердила протокол про прийом України до членів СОТ.
Директор Європейського центру міжнародної політичної економії в Брюсселі Фредрік Еріксон в інтерв'ю Deutsche Welle розкрив наслідки для України вступу країни до СОТ.
Які переваги обіцяє Україні приєднання до Світової організації торгівлі (СОТ)?
- Я вважаю, що членство у СОТ вигідне для України з трьох причин. По-перше, воно додасть упевненості інвесторам, готовим вкладати гроші в українську економіку. По-друге, після вступу до СОТ Україна може починати переговори про інші торговельні угоди, зокрема, з Євросоюзом. По-третє, якщо Росія теж вступить до СОТ, Україні відразу стане легше будувати з нею відносини. Адже Росії прийдеться дотримувати правил, що регулюють торговельні суперечки. Саме на цьому ґрунті між Москвою і Києвом останнім часом виникало чимало конфліктів. Росія поводилася як наддержава і намагалася диктувати свої умови, замість того, щоб вести переговори.
- Так що ж, переговори щодо газу, навколо яких уже виникає стільки конфліктів, після вступу Росії та України до СОТ проводити буде простіше?
- Звичайно, вести переговори буде набагато простіше. Коли обидві країни стануть членами СОТ, вони зможуть вирішувати торговельні суперечки тільки у встановлених рамках. СОТ визначає правила, яких варто дотримувати в конфліктних ситуаціях. У цієї організації немає особливих правил, що стосується енергетичної сфери, але вона стежить за тим, щоб її члени поводилися відповідно до основних законів ринку.
- Як ви вважаєте, як позначиться вступ України до СОТ на середньостатистичному жителі країни? Адже на місцевий ринок прийдуть нові компанії з-за кордону. Чи приведе вступ до СОТ до зниження цін у країні?
- Це може відбутися. Хоча не думаю, що на ціни вплине сам факт вступу до СОТ. Я маю на увазі, що ті реформи, які Україна вже провела, у певній мірі відкрили її ринок. І жителі країни від цього виграли. Вигоду обіцяє й інша перспектива. Якщо інвестори почнуть ставитися до України ще більш довірливо, тоді експортери в Європі побачать, що обстановка в країні стала стабільніша і що можна вкладати гроші в постачання товарів в Україну.
У підсумку збільшиться обсяг прямих інвестицій в українську економіку. Обидва ці фактори - розвиток торгівлі та збільшення інвестицій приведуть до зниження цін і підстьогування конкуренції. А виграють від цього українські споживачі.
- А чи не постраждають українські виробники від нових правил гри, які надалі буде встановлювати СОТ?
- Багато неконкурентоспроможних фірм в Україні вже зіткнулися із закордонними підприємствами, що суперничають із ними, що відсіяло деякі українські підприємства. Необхідні країні економічні перетворення були проведені на стадії підготовки до вступу до СОТ. Думаю, що реформа продовжиться.
Цей процес приведе до збільшення виробничих витрат, і деяким компаніям, можливо, прийдеться провести скорочення. Але багато фірм від членства України у СОТ тільки виграють. Вони одержать доступ на експортні ринки і, навпаки, будуть створювати робочі місця. Подібні процеси оздоровлення економіки приведуть у підсумку до збільшення добробуту в Україні.
Розмовляла Тетяна Карпенко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас