З інвестиціями, на вихід... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З інвестиціями, на вихід...

Фондовий ринок
683
На поточному тижні завдяки вступу України до СОТ, перспективи розвитку національної економіки цілком могли б одержати потужний інвестиційний поштовх. Однак через новий обвал світових фондових ринків і чергову парламентсько-політичну кризу в країні, портфельний інвестор не тільки не підтримав зростання капіталізації вітчизняного біржового ринку, але й активізував свої дії з виходу з українських активів. Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква підбиваючи підсумки поточного тижня.
5 лютого з підписанням Президентом України В. Ющенком протоколу про вступ нашої країни до СОТ практично закінчився довгий і тернистий шлях України зі вступу в цю міжнародну торговельну організацію. Майже 15 років Україна вела безрезультатні переговори зі Світовою організацією торгівлі (СОТ), щоб, нарешті, мати можливість стати її повноправним членом.
Проте, український політичний бомонд у стані погубити будь-яке навіть найпотрібніше і найперспективніше починання.
Тривалий політико-економічний конфлікт у нас у країні в підсумку може привести не тільки до позбавлення України права проведення Євро 2012 з футболу, але й не дати можливості стати повноправним членом СОТ цього року, оскільки після підписання відповідних документів, Україна повинна ратифікувати ухвалене рішення в парламенті не пізніше 4 липня. Тільки після ратифікації протоколу Верховною Радою, протягом 30 днів Україна зможе отримати повноправне членство у СОТ.
На жаль, уже більше півроку український парламент є не працездатним, практично не формуючи сучасну законодавчу базу для ефективного розвитку країни в умовах динамічно мінливої геополітичної обстановки та наростаючої конкуренції товарних ринків.
До того ж у самій Україні нагромадилася маса соціально-економічних проблем, які також вимагають вирішення на законодавчому рівні.
Через багаторічну і малоконструктивну політичну боротьбу, відсутність системних реформ у державі та структурних змін в економіці, Україна зазнає не тільки гострий дефіцит інвестицій, але й стоїть на грані системних техногенних катастроф. Причому через значну зношеність основних фондів, наростає загроза масштабних аварій уже не тільки на окремих підприємствах, але й у цілих галузях української економіки.
При такому потужному інвестиційному та інтелектуальному потенціалі, що дійсно існує в Україні, неймовірно сумно за те, як наші політичні еліти вміють тринькати дорогоцінний час, місяцями поступаючись позиціями нашої країни в конкуренції за товарні ринки та світові інвестиції.
6 лютого на черговому засіданні Кабінету Міністрів, уряд затвердив план розміщення акцій ВАТ "Укртелеком".
У відповідність із затвердженим планом розміщення акцій, 25% + 1 акція (блок-пакет) закріплюється в держвласності, а 67,79% буде виставлений на продаж на конкурсі з елементами аукціону. Орієнтовно умови конкурс і стартова ціна продаваного пакета акцій "Укртелеком", будуть оголошені Фондом держмайна вже в березні, а на найближчому своєму засіданні 13 лютого Кабінет Міністрів, імовірно, затвердить як остаточний перелік об'єктів приватизації на 2008 рік, так і умови приватизації першочергових об'єктів.
Держкомстат увечері 6 лютого опублікував інформацію про розмір інфляції за січень поточного року.
У січні 2008 року споживчі ціни підвищилися на 2,9%, що є найгіршим результатом за останні 8 років. За січень ціни на продукти харчування та безалкогольних напоїв виросли на 4,3%, на житлово-комунальні послуги - на 1,4%, на охорону здоров'я - на 2,3%.
На споживчому ринку найбільше подорожчали овочі (на 17,7%), фрукти (на 5,8%). На сир, молоко і молочні продукти, яйця, олію, ціни виросли на 1,9-6,6%. На 2,9-3,9% стали дорожче хліб і хлібопродукти, м'ясо та м'ясопродукти. Крім того, квартплата подорожчала на 2,8%, а транспортні послуги - на 3,7%.
У грудні 2007 року інфляція була 2,1%, а за підсумками всього минулого року склала 16,6%.
Держкомстат також відзначив, що стосовно січня минулого року інфляція прискорилася до 19,4%. При цьому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за рік зросли на 28,5%, житло, вода, електроенергія і газ подорожчали на 13,1%, освіта - на 16,3%, транспорт - на 16,1%, охорона здоров'я - на 14,7%, ресторани та готелі - на 18,4%.
Кабінет Міністрів при розробці держбюджету-2008 заклав в 2008 році інфляцію на рівні 9,6%. У січні поточного року уряд доручив Міністерству економіки уточнити прогноз макроекономічних показників для розробки змін у держбюджет-2008, які повинні бути подані на затвердження парламенту до 1 березня. Наприкінці січня Президент України Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко озвучили, що очікують інфляцію за підсумками 2008 року нижче 10%. Імовірно це найбільш оптимістичний сценарій, на який може розраховувати наша країна, більш реалістичною виглядає ситуація при якій річна інфляція буде перебувати в діапазоні 12-15%.
Світові фондові ринки на поточному тижні пережили чергову хвилю корекцій цін на акції, а каталізатором падіння ринкової капіталізації більшості емітентів стала американська статистика.
Публікація негативних січневих макроекономічних даних і значне скорочення індексу ділової активності в США, знову відродило побоювання інвесторів про неминучу рецесію американської економіки, і активізувало відтік інвестиційних ресурсів зі світових фондових ринків.
У результаті чергового масового скидання цінних паперів на світових біржах, тільки за вівторок 5 лютого капіталізація більшості фондових ринків у середньому знизилася на 3%, а за тиждень падіння індексів провідних фондових бірж склало 5-8%.
Український організований фондовий ринок також не уник втрат з настанням лютого. Із самого початку тижня, незважаючи на періодичні збої торговельної системи ПФТС, нерезидентні інвестори вживали активні спроби вийти з українських ризикових інструментів, у результаті чого більшість ліквідних акцій українських емітентів подешевшалася на 0,5-15%, а індекс ПФТС втратив до кінця тижня більше 3%.
Імовірно, і на наступному тижні в ПФТС будуть продовжувати домінувати продавці, капіталізація акцій українських підприємств знизиться ще на 2-7%, а індекс ПФТС опуститися нижче позначки 1050 індексних пункту.
Проте, у другій половині місяця, якщо Президент і уряд України все-таки досягнуть компромісу щодо програми приватизації на поточний рік, а парламент приступить до конструктивної законотворчої роботи, в українського біржового ринку з'явитися шанс зупинити спадний тренд і поступово почати відновлювати ринкову капіталізацію українських паперів.
Багатомісячного падіння цін на фондові інструменти скоріше всього не буде і на міжнародних фондових ринках.
Якщо протягом тижня-двох зі США не буде чергової порції негативних новин, то цілком імовірно, що до закінчення лютого міжнародні інвестори почнуть активізувати скупку акцій, що вже неабияк подешевіли, а на провідні світові біржі повернеться більш стійке зростання індексів, що може стати додатковим фактором стабілізації ситуації і з українськими паперами.
За перший тиждень лютого середньоденні торги ризиковими інструментами в ПФТС, незважаючи на відтік нерезидентного капіталу, скоротилися майже в 2 рази. Якщо на попередньому тижні щоденні торги акціями становили в середньому 123,27 млн. грн., то у звітний період вони знизилися до середньоденних оборотів в 63,11 млн. грн. При цьому протягом тижня інтерес до торгів цінними паперами другого ешелону був як і раніше вищим, ніж до торгівлі "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 47,66%, при їхньому торговельному обороті на попередньому тижні в 44,69%.
Індекс ПФТС за поточний тиждень втратив 36,45 пункту (-3,29%), знизившись із 1107,34 індексних пункту на 1 лютого, до значення в 1070,89 індексних пункту, станом на 7 лютого. На попередньому тижні падіння індексу ПФТС склало 2,48% або 28,2 індексних пункти.
З початку тижня в ПФТС пройшли торги цінними паперами на 582,71 млн. грн., з яких 252,44 млн. грн. (43,32%) склала торгівля акціями. Тиждень назад обсяг торгів у ПФТС був в 1,7 рази більшим, досягши 989,0 млн. грн., з яких 616,35 млн. грн. або 62,32% від загальної торговельної маси біржі, наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС знизився майже на 17,5 млн. грн., склавши 112,85 млн. грн. (-4,52%), а пропозиція на продаж акцій зменшилася до 121,34 млн. грн. (-14,94%).
Лідером торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (обсяг торгів - 27,38 млн. грн.) За тиждень із акціями підприємства в торговельній системі відбулося 105 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,53 грн. (-6,19%), на продаж - 0,54 грн. (-6,2%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 0,54грн. (-5,83%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій меткомбінату становить 1,89%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Мотор Січ" (обсяг торгів - 25,57 млн. грн.). З початку тижня з акціями заводу було укладено 114 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 1382,0 грн. (-13,14%), на продаж - 1400,00 грн. (-12,99%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 1390,0 грн. (-13,13%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій становить 1,3%.
Третє місце зайняли цінні папери ВАТ "Чернігівобленерго" (обсяг торгів - 15,62 млн. грн.). За тиждень із акціями емітента було укладено 3 угоди, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 11,55 грн. (-3,75%), на продаж - 15,5 грн. (+3,47%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 15,5 грн. (+3,4%) за одну акцію емітента. Спред між котируваннями акцій енергетичної компанії становить 34,2%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень знизився до 87,29 млн. грн. (-33,03%), а загальна пропозиція на продаж склала 104,36 млн. грн. (-24,54%).
У лідери торгів тижня на ринку корпоративних боргових паперів вийшли облігації компаній "АКБ "Форум" (серія С) (обсяг торгів - 42,89 млн. грн.), "Луаз" (серія А) (обсяг торгів - 28,88 млн. грн.) і "Донецьксталь - металургійний завод" (серія А) (обсяг торгів - 20,84 млн. грн.)
На ринку держпаперів торги пройшли на 91,24 млн. грн.
У ПФТС на 7 лютого пропозиція на продаж держпаперів знизилася до 5,16 млн. грн. (-13,28%), а попит на покупку склав 7,19 млн. грн. (-34,16%).
На ринку держпаперів торгувалися ОВДЗ з терміном погашення 30.12.2009 р. (обсяг торгів - 54,26 млн. грн.), ОВДЗ з терміном погашення 02.09.2009 (обсяг торгів - 20,81 млн. грн.) і ОВДЗ з терміном погашення 17.12.2008 р. (обсяг торгів - 16,17 млн. грн.).
На ринку муніципальних паперів до кінця тижня загальний попит на покупку муніципальних бондів зменшився до 5,73 млн. грн. (-66,01%), а загальна пропозиція на їхній продаж склала 4,98 млн. грн. (-57,9%).
Протягом тижня торгів на ринку муніципальних облігацій не було.
За видами торгованих у ПФТС цінних паперів перше місце зайняв ринок акцій.
З початку тижня угод з акціями емітентів було укладено на 252,44 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 43,32%. Тиждень назад торги на даному ринку досягли 616,35 млн. грн. або 62,32% від сукупного торговельного обороту ПФТС.
На другому місці знову виявився ринок корпоративних облігацій. За період з 4 по 7 лютого торги бондами корпорацій пройшли на суму в 239,03 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 41,02%. За попередній тиждень корпоративних облігацій у ПФТС наторгували на 271,22 млн. грн., а їхня частка в загальних оборотах біржі була 27,42%.
Третій рядок тижневого рейтингу торгів зайняв ринок державних облігацій. За поточний тиждень торги на даному ринку склали 91,24 млн. грн. при частці ринку в 15,66%. Тиждень назад торговельний оборот на ринку держпаперів досяг 100,28 млн. грн., а його частка в ПФТС склала 10,14%.
Муніципальні облігації на поточному тижні в ПФТС не торгувалися. На попередньому тижні обсяг торгів облігаціями муніципалітетів пройшов на 1,04 млн. грн., що склало 0,11% від тижневого обороту біржі.
З початку року індекс ПФТС зменшився на 103,13 пункту або 8,78%, знизившись із позначки 1174,02 індексних пункту на 28 грудня 2007 року, до значення 1070,89 індексних пункту, станом на 7 лютого 2008 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (04.02.08- 07.02.08)*
* сума торгів наведена без урахування анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань по "блакитних фішках" за період (01.02.08 - 07.02.08)
На ринку, що коректується, найбільш успішними ліквідними цінними паперами можна вважати акції емітентів, які протягом тижня досить активно торгувалися на біржі, зумівши при цьому або зберегти свою ринкову капіталізацію, або найменше знизили котирування за ціною покупки.
За даним критерієм у лідери поточного тижня ПФТС можна поставити акції ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Центренерго" і ВАТ "Стирол".
За тиждень ціна на покупку акцій ВАТ "Дніпроенерго" знизилася на піввідсотка, а кращі котирування мали вигляд: на покупку - 2315,0 грн. (-0,64%) за акцію, на продаж - 2400,0 грн. (не змінилася з попереднього тижня) за акцію, остання угода пройшла за ціною 2400,0 грн. (не змінилася з попереднього тижня) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента до закінчення тижня склав 3,67%. З початку тижня із цінними паперами компанії відбулося 4 угоди на 6,6 млн. грн.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Центренерго". Кращі біржові котирування акцій емітента в ПФТС склали: на покупку - 25,36 грн. (-1,56%) за акцію, на продаж - 25,6 грн. (-1,16%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 25,45 грн. (-1,36%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 0,95%. Протягом тижня з акціями енергокомпанії відбулися 30 угод на 8,54 млн. грн.
Замикають ТОП-3 тижня серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Стирол". Кращі котирування акцій підприємства до кінця тижня мали вигляд: на покупку - 110,2 грн. (-1,61%) за акцію, на продаж - 111,75 грн. (-1,76%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 111,25 грн. (-1,11%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента до закінчення тижня склав 1,41%. З початку тижня із цінними паперами хімічного концерну відбулося 5 угод на 2,39 млн. грн.
Аутсайдером тижня стали цінні папери ВАТ "Луганськтепловоз". На 7 лютого кращі котирування акцій заводу в ПФТС мали вигляд: на покупку - 5,4 грн. (-15,09%) за акцію, на продаж - 5,55 грн. (-13,28%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 5,3 грн. (-16,14%). Спред між кращими котируваннями становить 2,78%. З початку тижня з акціями підприємства було укладено 23 угоди на 1,71 млн. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас