Долар втрачає позиції в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар втрачає позиції в Україні

Валюта
1495
За даними Національного банку, в 2007 році рівень доларизації зменшився майже на 16%. Від американської валюти, що дешевшає, відмовляються навіть традиційно віддані їй українці. У монетарному звіті за минулий рік експерти Національного банку відзначили зниження рівня доларизації вітчизняної економіки. Якщо на 1 січня 2007-го він становив 27%, то на кінець року - 22,7%. Раніше цей показник ріс. Наприклад, за аналогічний період позаминулого року рівень доларизації підвищився на 14,3%.
Новою тенденцією повинен бути задоволений голова правління Нацбанку Володимир Стельмах, що зараховує доларизацію до найбільших проблем української економіки. З керівником НБУ можна погодитися - якщо населення воліє використати іноземну, а не національну валюту, ефективність грошово-кредитної політики Центробанку значно знижується. "Коли в обороті переважає іноземна валюта, НБУ не може регулювати всі грошові потоки в країні, - говорить директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук. - Тому, наприклад, зменшувати грошову масу й у такий спосіб боротися з інфляцією йому дуже складно".
Інше питання - чи дійсно можна говорити про зниження рівня доларизації в країні? Адже показник, що розраховує Нацбанк, відображає тільки частку доларових депозитів у грошовій масі. Їхній обсяг за останній рік виріс на 28,1% (до 90 мільярдів у гривневому еквіваленті), у той час як внески в гривні збільшилися на 66,5% (до 190 мільярдів). Що стосується інших банківських ресурсів, то вони, навпаки, в основному залучаються в іноземній валюті. Це підтверджують і в Нацбанку. "Процес зменшення доларизації економіки поки що нестійкий, - говориться в згаданому монетарному огляді. - У структурі ресурсної бази банків продовжує рости частка внесків і кредитів інших банків. В 2007 році ця частка збільшилася з 22,8 до 29,4% - основну частину міжбанківських зобов'язань становлять залучення від нерезидентів (тобто в інвалюті. - ред.)". Більш показовою буде структура виданих банками кредитів. За даними НБУ, довгострокові зобов'язання перед банками за підсумками 2007-го становили більше 295 мільярдів гривень: з них 177 мільярдів - в іноземній валюті (60%), а 119 мільярдів - у національній. Більш низькі ставки по позиках у доларах і євро - от основна причина, через яку реальний рівень доларизації в країні навряд чи істотно зміниться найближчим часом.
Не завжди підтримує рідну валюту й уряд. Наприклад, його рішення виплачувати через Ощадбанк компенсацію вкладникам Ощадбанку СРСР у доларах (із цією метою держбанку перерахували більше 400 мільйонів доларів) вже ж точно не посприяє зниженню рівня доларизації...
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас