Взула і забула — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Взула і забула

Казна та Політика
682
Всупереч обіцянкам Юлії Тимошенко, темпи інфляції в січні зросли. Подешевшало тільки взуття
"Буквально через кілька днів ми запропонуємо звіт по січні Держкомстату, де будуть перші кроки, які свідчать, що інфляція знижена. Ми з перших днів своєї роботи почали втілювати дуже потужний перелік антиінфляційних заходів, які стосуються і монетарної позиції, і товарних позицій".
Ці слова в минулу неділю вимовила Юлія Тимошенко. Відповідаючи на питання журналістів в інтерв'ю одному з телеканалів, прем'єр демонструвала "стриманий оптимізм".
У той час як Мінфін і Мінекономіки завзято відмовлялися оприлюднити свої прогнози щодо збільшення цін. Міністри говорили: "чекаємо даних Держкомстату, там все й побачите".
Побачили. З'ясувалося, що статистика Юлію Володимирівну "розчарувала".
За даними Держкомстату, у січні 2008 року збільшення інфляції прискорилося до 2,9% - один з найгірших показників за останні сім років. І основною рушійною силою, за традицією, стала продуктова група Так, продукти харчування подорожчали на 4,4%, хліб - на 3,9*, м'ясо і м'ясопродукти - на 3,8%. Але найбільше в ціні додали овочі (17,7%), фрукти (5,8%) , яйця (6,6%) і соняшникова олія (5,1%).
Подорожчання відзначене і по всіх позиціях непродовольчої групи і послуг. Наприклад, квартплата в середньому збільшилася на 2,8%, послуги у сфері охорони здоров’я - на 2,3, транспортні - на 3.7.
Зниження індексу в оприлюдненому Держкомстатом документі зафіксовано лише по одній позиції: взуття знизилося в ціні на 0,1%.
Отриманий результати з великим бажанням розкритикував Віктор Ющенко. "Це перший дзвіночок, але надзвичайно серйозний" - образно сказав Президент. Правда, ім'я "абонента" уточнювати не став.
Основною причиною збільшення цін Ющенко назвав реалізацію негативних інфляційних очікувань внаслідок надмірної спрямованості бюджету на поточні витратиОпираючись на цифри Нацбанку, Президент повідомив, що доходи бюджету в січні збільшилися на 35%, а видатки - виросли на 75%.
Турбує Ющенка й активність уряду у виплатах вкладникам "Ощадбанку". Хід цих виплат Президент має намір особисто проаналізувати із Мінфіном і керівництвом держбанку. А поки глава держави вкотре доручив Кабміну і Нацбанку виробити спільну програму інфляційних заходів. Хоча таке ж доручення він уже давав наприкінці грудня - на розширеному засіданні уряду. Правда, тоді НБУ запевняв, що при існуючому держбюджеті ніякі заходи не будуть по-справжньому діючі. У якому, нагадаємо, інфляція передбачена на рівні 9,6%
У свою чергу, джерело в уряді розповіло proUA, що в Кабміні були готові до такого порядку цифр. "Січень традиційно повторює динаміку грудня. З огляду на той факт, що статистика зважала на останні декади минулого місяця (тобто в період активної "скупки" населення на продуктових ринках) очікувати стабільності цін було б безглуздо".
Джерело відзначило, що показовою для уряду буде ситуація із цінами в лютому. "Повинні спрацювати заходи, які приймає Нацбанк" - сказав він
У свою чергу, експерти радять уряду готуватися до чергових цінових рекордів і в лютому. Адже саме в останні два місяці минулого року індекс цін виробників досяг свого піка. Як правило, із запізненням у два місяці він відображається і на споживчих цінах.
Тим часом, сама Юлія Тимошенко сьогодні склала провину за високу інфляцію в січні на уряд Віктора Януковича. "Січнева інфляція - це результат минулого року", - пояснила прем'єр...
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас