Тріше: Кредитна криза в світі спричинила велику невизначеність в прогнозах зростання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: Кредитна криза в світі спричинила велику невизначеність в прогнозах зростання економіки

Казна та Політика
211
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше вважає, що побічним ефектом світової кредитної кризи стала "надзвичайно висока невизначеність" у питанні темпів зростання економіки Європи, повідомило агентство Bloomberg.
Про це він заявив на прес-конференції за підсумками засідання банку, на якому було ухвалено рішення залишити незмінною базову процентну ставку на рівні 4% річних.
"Перегляд ризиків на фінансових ринках триває, це спричиняється надзвичайно високу невизначеність щодо їхнього загального впливу на реальні сектори економіки, - сказав Ж.-К.Тріше. - Ми продовжимо дуже уважно відслідковувати всі зміни в найближчі тижні".
Нинішній рівень ставки в єврозоні є максимальним із серпня 2001 року. В 2007 році ЄЦБ двічі піднімав рівень ставки - у березні та червні, щоразу - на 25 базисних пунктів.
Європейський ЦБ зберігає базову ставку, оскільки вважає інфляцію більш значною проблемою, ніж уповільнення темпів економічного зростання регіону. Збільшення споживчих цін досягло у січні максимальних темпів за 14 років - 3,2%, перевищивши цільовий рівень банку в 2% уже п'ятий місяць підряд.
Раніше в четвер Банк Англії знизив базову процентну ставку до 5,25% з 5,5% річних, як і очікували експерти. Останній раз до цього у Великобританії вартість кредитів змінювалася 6 грудня минулого року - вона була знижена на 0,25 процентного пункту. Таким чином, тоді британський ЦБ зменшив вартість кредитів уперше із серпня 2005 року.
Ставка у Великобританії як і раніше залишається найвищою серед держав G7.
Федеральна резервна система США знижувала базову процентну ставку тричі за останні три місяці: 11 грудня - на 0,25 процентного пункту - до 4,25% річних, 22 січня - до 3,5% річних і 30 січня - до нинішніх 3% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас