Компанії активно уникають проведення тендерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії активно уникають проведення тендерів

Казна та Політика
371
Закон про держзакупівлі, що був прийнятий і неодноразово змінювався для того, щоб збільшити кількість претендентів на продаж товарів держкомпаніям, привів до несподіваного результату.
У Держкомстаті підрахували, що в 2007 році держпідприємства використали схему закупівель в одного учасника для покупки товарів, робіт і послуг на 75 млрд грн, що на 20 млрд грн перевищує обсяг договорів, укладених під час відкритих тендерів. На думку експертів, причина криється в занадто високій вартості проведення торгів.
Учора Держкомстат оприлюднив своє перше дослідження в сфері держзакупівель. За даними відомства, в 2007 році було проведено 121,736 тис. тендерних процедур, у яких брали участь 303,215 тис. компаній. У тендерах перемогли 109,122 тис. компаній. Із загальної кількість тендерів відкриті торги склали 52,9%, тоді як торги з одним учасником (для їхнього проведення держкомпанія повинна довести міжвідомчій комісії з держзакупівель неможливість придбати в Україні якийсь товар, роботу або послугу в якої-небудь іншої компанії) - усього 7,3%.
За результатами торгів були укладені договори на 142,285 млрд грн (держкомпаніями та бюджетом планувалося виділити на держзакупівлі 160,79 млрд грн). При цьому було профінансовано закупівлі лише на 94,79 млрд грн. Заступник начальника департаменту статистики торгівлі Держкомстату Валентина Кругляк пояснила цю різницю тим, що договори найчастіше розраховані на кілька років, і тому не вимагають повного фінансування, а іноді проплачуються несвоєчасно.
Відзначимо, що левову частину укладених і проплачених договорів склали не відкриті торги, а закриті закупівлі в одного учасника. Хоча таких договорів було укладено тільки 11 тис. (10,4% від загальної кількості), їхня сума склала 75,034 млрд грн (52,7%).
Профінансовано було на 36,4% менше - 47,681 млрд грн. Але й ця сума склала 50,3% проплачених контрактів. Для порівняння: сума договорів, підписаних за підсумками відкритих торгів, - 55,482 млрд грн (39%), профінансованих - 40,48 млрд грн (42,7%).
Заступник глави Антимонопольного комітету (уповноважений орган з питань держзакупівель) Сергій Стефановський називає таку популярність закупівель в одного постачальника закономірною. За його словами, процедура відкритих торгів тривала (більше двох місяців) і занадто затратна для підприємств, тому що тільки внесення інформації в каталог закупівель коштує близько 12 тис. грн.
Крім того, за його словами, необхідно заплатити і за тендерну документацію, і за консультаційні послуги. При цьому для проведення відкритого тендера необхідно як мінімум три учасники. "Поріг закупівлі дуже низький - 30 тис. грн. А хто захоче платити 12 тис. грн, якщо закупівля на невелику суму", - дивується він. За даними Держкомстату, середній розмір закупівлі - 1,32 млн грн.
Президент Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для державних потреб Володимир Доброскок відзначає, що найчастіше замовник спеціально затягує процедуру до того моменту, коли з'являється термінова необхідність у товарі, як при закупівлі продуктів харчування для шкіл або медпрепаратів для лікарень.
Тоді держкомпанія просто змушена звертатися за дозволом на проведення конкурсу з одним учасником. Тому, упевнений експерт, дані Держкомстату свідчать про те, що система держзакупівель залишиться корумпованою, поки не будуть знижені витрати на проведення відкритих тендерів.
Це можна зробити, тільки змінивши профільний закон, - у Верховній раді вже зареєстровано 25 таких законопроектів. Заступник глави фракції БЮТ Микола Томенко вчора запропонував найбільш радикальне вирішення проблеми - скасувати чинний закон.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас