Ющенко: Урядові і НБУ необхідно терміново розробити антиінфляційну програму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Урядові і НБУ необхідно терміново розробити антиінфляційну програму

Казна та Політика
171
Президент України Віктор Ющенко має намір у четвер звернутися до уряду і Національного банку із проханням невідкладно розробити антиінфляційну програму.
Про це він сказав під час наради із главами місцевих державних адміністрацій у Києві.
"Я звернуся сьогодні до уряду і Нацбанку щодо термінової розробки плану антиінфляційних заходів", - сказав президент.
Ющенко також доручив місцевим органам влади найближчим часом розробити план антиінфляційних заходів.
Президент підкреслив неприпустимість контролю цін на продовольчому ринку за допомогою адміністративних методів. "Найкраще сьогодні звернути увагу на пропозицію, що у найближчі три-п'ять місяців почне працювати на ринку, ніж боротися адміністративними бронезаходами з обмеження ціни і пошуку швидких і солодких відповідей", - сказав він.
Ющенко також підкреслив, що сьогодні важливо не протиставляти державну політику бізнесу, що працює в цьому секторі. На його думку, необхідно зробити аналіз всіх продовольчих ринків і розробити план дій на місцях.
За словами глави держави, інфляція в Україні, що у січні склала 2,9%, - "це перший дзвіночок, але надзвичайно серйозний". Такої інфляції Україна не мала в попередні сім-вісім років, додав він.
Ющенко підкреслив, що збільшення інфляції значно прискорилося цього року. "У річному вимірі - це 19,4%", - сказав він. Серед основних причин збільшення інфляції президент назвав реалізацію негативних інфляційних очікувань внаслідок надмірної спрямованості бюджету на поточні витрати. За його словами, відповідно до інформації Національного банку, доходи бюджету в січні збільшилися на 35%, а видатки - виросли на 75%.
Під час наради керівник Полтавської обладміністрації Валерій Асадчев відзначив, що громадяни після інформації про те, що борги за електроенергію будуть списуватися з ощадкнижок, на які перераховується компенсація за знецінені внески Ощадбанку к.СРСР, відмовляються платити за поточними рахунками за електроенергію.
Асадчев висловився за те, щоб роз'яснити громадянам ситуацію і переконати їх у необхідності оплачувати рахунку. На це Ющенко відзначив, що в найближчі дві доби Нацбанк і Міністерство фінансів дадуть "повну реакцію на ці речі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас