Ющенко: Вступ у зону вільної торгівлі з ЄС займе 10-12 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Вступ у зону вільної торгівлі з ЄС займе 10-12 місяців

Казна та Політика
176
Другим кроком України після вступу до СОТ стане вступ у зону вільної торгівлі з ЄС, що займе 10-12 місяців, "потім буде посилена угода з ЄС".
Про це заявив Президент України Віктор Ющенко в Національному економічному університеті ім. Гетьмана з нагоди вступу України до СОТ.
"Ми виходимо з того, що 4 раунди цих переговорів ми провели. Я б оцінив позитивно те, що ми маємо на сьогодні, у нас збільшуються партнери, нас підтримає Франція, Німеччина, Великобританія, інші країни, які краще сьогодні почали розуміти нашу спрямованість і ціль", - сказав глава держави, і додав, що найближчим часом Україна приступає до переговорів щодо зон вільної торгівлі із другими країнами, які не є членами ЄС.
У свою чергу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, виступаючи на засіданні Кабміну заявила, що після вступу України до СОТ наступною стратегією уряду буде створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Відзначимо, що В.Ющенко у своєму виступі вказав на вигоди, які одержить Україна після вступу до СОТ. Так, приріст іноземних інвестицій в економіку України у зв'язку із вступом держави до СОТ складе 5 млрд дол. щорічно. При цьому приріст експортної динаміки складе 10-15%.
Він також відзначив, що обсяги експорту в аграрній галузі складуть до 40%, зайнятість у промислових галузях виросте на 17-19%. "Ми розуміємо, що ця дорога не посипана цукром. Потрібне конкурентне середовище в багатьох галузях. Аграрний сектор, машинобудування не адаптуються за один рік. Перехідний період для нашої економіки становить 5 років, де всі учасники повинні адаптуватися та стати учасниками світового ринку", - відзначив глава держави.
Нагадаємо, учора в Женеві Ющенко і генеральний директор СОТ Паскаль Ламі підписали Протокол про вступ України до СОТ. Відповідно до процедури вступу, Україна повинна ратифікувати протокол про своє приєднання до 4 липня і протягом 30 днів направити повідомлення про це в Генеральний секретаріат СОТ. У той же день Ющенко заявив, що вступ України до СОТ відкриває їй шлях до початку переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС. За словами президента, ці переговори почнуться 17 лютого.
У свою чергу міністр закордонних справ України Володимир Огризко раніше заявляв, що угода про створення зони вільної торгівлі з ЄС буде підготовлена не раніше вересня 2008 р. А створення зони вільної торгівлі, за словами віце-президента Європейської комісії Франко Фраттіні, може бути закінчене до кінця 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас