Кредити подорожчають на 3-5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити подорожчають на 3-5%

Кредит&Депозит
950
Вітчизняні банкіри не занадто сподіваються на зовнішні позики в 2008 р. Умови залучення довгострокових ресурсів на міжнародних фінансових ринках в останні кілька місяців помітно погіршилися. І найбільше це торкнулося позичальників із країн з перехідною економікою та високими ризиками країн, до яких належить й Україна.
Відносно доступним, хоча й обмеженим в обсягах залишається ринок синдикованих кредитів. Ринок єврооблігацій у цей час виглядає безмежно дорогим. Спреди по єврооблігаціях, що перебувають в обігу, українських банків-емітентів в останні кілька місяців збільшилися в рази: у середньому з 200-300 базисних пунктів у липні 2007 р. до 400-900 пунктів у січні 2008 р. Поки зберігається подібна ситуація, нові випуски єврооблігацій українських емітентів малоймовірні.
"Теоретично, окремі великі банки мають можливість вийти на зовнішні ринки та залучити обмежені суми ресурсів, однак цінові умови зараз несприятливі. Тому більшість банків будуть вичікувати до кращих часів, настання яких зараз важко пророчити", - говорить директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко. Фінансист вважає, що окремі банки, головним чином, за участю іноземного капіталу при бажанні зможуть зберегти клієнтські ставки в іноземній валюті на колишньому рівні.
Більшість же банків, швидше за все, будуть змушені помірковано підвищити ставки кредитування у валюті на 1-2%. Будуть рости і ставки кредитування в гривні. У цей час із метою боротьби з інфляцією та охолодження кредитного буму НБУ посилює норми резервування, збільшуючи видатки банків, стерилізує надлишкову ліквідність із банківської системи за допомогою випуску депозитних сертифікатів і проводить політику "дорогих грошей", задаючи ринку більш високі орієнтири процентних ставок як шляхом підвищення ставок рефінансування, так і через прибутковість депозитних сертифікатів.
"За моїми прогнозами, у середньому кредити для кінцевих споживачів подорожчають на 3-5%, при цьому максимальні терміни, на які будуть видаватися позики, знизяться", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За його словами, відсутність довгих закордонних кредитів приведе до того, що банки будуть скорочувати кількість виданих іпотечних і автомобільних кредитів. Фінансист припускає, що іноземні банківські групи не будуть форсувати події на місцевому ринку, тому що для них кредитування українських дочок - це видача міжбанківських позик, які зараз не схвалюють акціонери.
За відсутності свіжого припливу валютних ресурсів у країну українські банки будуть змушені знижувати темпи кредитування. У будь-якому разі, темпів зростання, як в 2007 р., цього року ми не побачимо. "В 2008 р. очікується, що збільшення видачі кредитів на покупку автомобілів, а особливо на покупку нерухомості істотно зменшиться.
Не виключена ситуація, що в окремі періоди часу видача довгострокових кредитів буде зменшуватися", - говорить радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. За його оцінками, загальний приріст довгострокового кредитування в 2008 р. складе не більше 40%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас