Зварич: Президент може розпустити парламент через 30 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зварич: Президент може розпустити парламент через 30 днів

Казна та Політика
351
Президент України Віктор Ющенко через 30 днів може розпустити Верховну Раду.
Про це сьогодні заявив журналістам народний депутат від "Нашої України - Народної самооборони" Роман Зварич. "Я сьогодні нагадав нашим колегам з опозиції про те, що сьогодні ввімкнувся лічильник... відповідно до Конституції, президент має право достроково припинити повноваження ВР, якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії не відбуваються пленарні засідання", - підкреслив він.
Як повідомлялося, учора лідер Блоку Литвина Володимир Литвин повідомив про те, що Верховна Рада може ухвалити рішення щодо саморозпуску. "Зараз почали лякати один одного, що сьогодні стартує 30-денний термін, після якого можливе дострокове припинення повноважень ВР.
Я думаю, що потрібно просто не лякати один одного, а прийняти рішення та піти на вибори. У випадку дострокового припинення повноважень парламенту, Блок Литвина буде наполягати на проведенні виборів за мажоритарною системою", - заявив В.Литвин.
Він також підкреслив, що під час переговорів у глави ВР всі сторони погодилися з необхідністю проведення дострокових виборів парламенту.
А сьогодні Литвин назвав тривалі переговори голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з керівниками парламентських фракцій спробами "залякування один одного" достроковими виборами. "Зрозуміло, що таким способом залякування не проходять", - додав він.
У свою чергу аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Іван Пресняков у коментарі РБК-Україна висловив думку про відсутність законних підстав для розпуску Верховної Ради VI скликання. "За Конституцією не можна проводити дострокові парламентські вибори протягом року після того, як були проведені попередні дострокові вибори", - сказав Пресняков. Також він додав, що процедура саморозпуску парламенту Конституцією також не передбачена.
Нагадаємо, учора парламент так і не зміг почати роботу через блокування трибуни і сесійної зали - Арсенію Яценюку вдалося лише закрити першу та оголосити про початок другої сесії ВР. Блокування роботи ВР здійснювалося народними депутатами від Партії регіонів, що вимагали провести референдум про вступ до НАТО, а також наполягали на прийнятті парламентом власного проекту постанови відносно НАТО.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас