Тимошенко доручила СБУ і ГП розслідувати контракти "Нафтогазу" з RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко доручила СБУ і ГП розслідувати контракти "Нафтогазу" з RosUkrEnergo

Енергетика
152
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила СБУ та Генпрокуратурі розслідувати обставини укладання контрактів НАК "Нафтогаз України" з RosUkrEnergo.
Про це вона повідомила сьогодні під час міжвідомчої наради, присвяченої проблемам фінансового стану НАК.
За її словами, у результаті реалізації зазначених контрактів обсяг газу, одержуваного Україною за транзит російського газу її територією з 2003 р. до 2009 р., скоротився з 28,3 млрд куб. м (2004 р.) до 9 млрд куб. м (2007 р.). Крім того, були укладені договори між НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo на транзит газу для останньої за ціною 1,09 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км і на зберігання газу RosUkrEnergo у ПСГ за ціною 2,25 дол. за 1 тис. куб. м терміном на 25 років із правом перегляду зазначених тарифів усього два рази протягом усього терміну дії контракту.
"Обидва рази ціна вже була переглянута по обох контрактах, щоб її не можна було вже більше підвищувати, - підкреслила прем'єр. - При цьому спочатку вона заставлялася значно нижче ринкової. Так, у Німеччині аналогічні послуги коштують у п'ять разів дорожче, у Чехії - у шість разів". Підписання таких контрактів є "зрадництвом національних інтересів", - резюмувала Тимошенко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас