Лідери G7 обговорять фінансові проблеми без Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери G7 обговорять фінансові проблеми без Росії

Казна та Політика
228
У пошуку виходу зі світової фінансової кризи на зустріч G7 у Токіо Росія участі знову не братиме.
Цього року в клубі провідних світових держав буде головувати Японія.
Міністри фінансів і глави центральних банків країн сімки в Токіо обговорять перспективи розвитку світової економіки та ситуацію на фінансових ринках.
За словами міністра фінансів Японії Фукуширо Нукага, у центрі уваги будуть високі ціни на нафту і ризик-менеджмент фінансових інститутів. Міністр фінансів Франції Крістін Лагард збирається підняти питання про необхідність установлення балансу на валютному ринку. Надмірне зміцнення євро торік привело до рекордного торговельного дефіциту в цій країні.
Росія як і раніше не буде брати участь в обговоренні проблем світової економіки, нагадують "Новые известия". Російську делегацію очолить віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін. Він зустрінеться з колегами-фінансистами з Японії і, можливо, США. Однак участь РФ в обговоренні обмежиться питаннями політичного розвитку, боротьби з тероризмом і зміни клімату.
Як втішливий приз Росію також запросили поряд з Китаєм, Південною Кореєю, Індонезією та Філіппінами обговорити проблеми ринків, що швидко розвиваються, Південно-Східної Азії. На неофіційних зустрічах представники цих країн будуть говорити про свої економічні перспективи у зв'язку з підвищенням цін на нафту.
Країни "великої сімки" збираються щорічно з 1975 року. Починаючи з липня 1994 року, Росію стали запрошувати до обговорення політичних питань. Так поступово утворилася G8. Питання, пов'язані з валютною і грошовою політикою, "сімка" з Росією не обговорює, тому що не бачить у Росії рівноправного члена цього елітного клубу.
Кандидат у президенти США, республіканець Джон Маккейн у недавній статті в журналі Foreign Affairs запропонував виключити Росію з G8, щоб покарати її за відступ від політичних свобод. "Нам потрібний новий західний підхід до цієї реваншистської Росії", - заявив він.
Науковий керівник Вищої школи економіки Євген Ясін не бачить у цьому "нічого дивного": "Є політичні мотиви, які не дозволяють країнам Заходу розглядати нас як повноправних партнерів. Росія вже не бідна країна, що має у своєму розпорядженні серйозні фінансові ресурси, і цілком могла б брати участь в оздоровленні світової фінансової системи. Але найближчим часом розраховувати на це не варто".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас