Кабмін має намір до кінця березня вирішити проблему затримки з поверненням ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін має намір до кінця березня вирішити проблему затримки з поверненням ПДВ

Казна та Політика
209
Уряд має намір до кінця березня ц.р. вирішити проблему затримки з відшкодуванням ПДВ.
Про це прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила під час брифінгу.
"Це амбіційне завдання, що ставить перед собою наш Кабмін", - сказала вона. Прем'єр уточнила, що із цією метою Державна податкова адміністрація (ДПА) планує перейти на автоматизовану систему відшкодування ПДВ. "Це дасть можливість уникнути відкатів, які становили від 20% до 50% від суми відшкодування. Це буде приємний сигнал для інвесторів", - сказала вона.
Тимошенко повідомила також, що за підсумками січня 2008 р. у низці областей (Чернівецькій, Луганській та інших) територіальні податкові адміністрації вийшли на 100%-й рівень відшкодування ПДВ. "В інших областях до цього часу ми теж вийдемо на цей рівень", - сказала прем'єр.
ДПА перейде на безконтактний моніторинг платників податків, заявила Тимошенко. Вона уточнила, що при цьому буде порівнюватися розмір сплати податку суб'єктом господарської діяльності з усередненими показниками. Якщо вони не будуть приблизно відповідати, то територіальні підрозділи ДПАУ будуть проводити перевірки даного суб'єкта. "Таким чином, безпосередньо перевірятися буде тільки 10% підприємств, що порушують законодавство. У цей час перевірками ДПАУ охоплено 100% підприємств", - сказала прем'єр. Збільшення податкових надходжень у січні ц.р. на 48% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року було забезпечено за рахунок детінізації економіки, відмітила прем'єр-міністр.
Вона сказала, що, зокрема, Держмитслужба забезпечила приріст 42% (2 млрд грн) за рахунок ліквідації схеми, при якій ПДВ на імпортовані товари оплачувався векселем. "Векселів при імпорті в Україну товарів більше не буде. Ми ліквідували цю схему", - сказала прем'єр. Вона також відзначила, що положення про заборону вексельної схеми при оплаті ПДВ на імпорт товарів міститься в законі про держбюджет-2008.
Крім того, була прийнята відповідна постанова Кабінету міністрів, відзначила Тимошенко. Прем'єр-міністр також підкреслила, що сьогодні Держмитслужба має спектр повноважень, що дозволяють зупинити потік контрабанди.
Нагадаємо, напередодні Президент України Віктор Ющенко доручив СБУ і Податковій міліції протягом 7 днів розробити порядок моніторингу відшкодування ПДВ. Президент критично оцінив принцип відшкодування ПДВ, відзначивши, що він має "яскраве регіональне та політичне забарвлення". Як приклад, глава держави назвав показники відшкодування ПДВ по деяких областях. Зокрема, у Запорізькій - 94%, у Миколаївській - 87%, у Донецькій - 96,3%, "тому що, видно, є інтереси або депутатів, або міністрів, або ще когось", у той час як у Київській обл. відшкодовано 50% ПДВ, у Полтавській - 52%, у Хмельницькій - 56%.
За словами Ющенка, рівень збору ПДВ в Україні в 2007 р. виконаний на 92%, а борг держави за невідшкодований ПДВ на сьогодні становить 8,6 млрд грн. При цьому він відзначив, що Державна податкова адміністрація виконала план на 89,6%, у той час як за минулий рік ВВП виріс на 100 млрд грн.
"Це говорить про те, що, мабуть, у цій системі є прорахунки надзвичайно серйозного і системного характеру", - сказав він. Крім того, за словами глави держави, в 2007 р. Державна митна служба рівень збору податків виконала на 98,7% від плану.
Тому, за словами Ющенка, скорочення показників привело до того, що держава втратила 6,5 млрд грн за цими показниками. У результаті додаткових перевірок підприємств державі вдалося повернути тільки 1,1 млрд грн. "Чи варто такою ціною втримувати органи, які не здатні виконувати місію закону?", - сказав Президент.
Говорячи про збільшення боргу держави за невідшкодований ПДВ, Ющенко розкритикував дії уряду, "який вдався до вирішення бюджетних проблем за рахунок сумлінних платників ПДВ". "Я по-іншому не можу назвати ситуацію, коли за рік невідшкодований ПДВ виріс на 27%", - сказав Президент.
Він відзначив, що 8,6 млрд грн через роботу уряду, Мінфіну, Держказначейства та ДПА були іммобілізовані з оборотних коштів підприємств. "Це поза санкцією бюджету, поза санкцією законів. Це є незаконним фінансуванням видатків уряду", - сказав Ющенко.
Також він відзначив, що 8,6 млрд грн невідшкодованого ПДВ становить 1% ВВП, що досягає 889 млрд грн. У той же час, за словами Глави держави, 3 млрд грн невідшкодованого ПДВ перебувають у стані перевірок, термін яких давно вже минув.
При цьому Президент доручив ДПА, ГПУ і МВС переглянути кримінальні справи, порушені за фактом незаконного відшкодування ПДВ. За його словами, в Україні зареєстровані 720 тис. суб'єктів ведення господарства, з яких платниками ПДВ є близько 40%.
За результатами минулого року податковими органами за незаконне відшкодування ПДВ було порушено всього 412 кримінальних справ, при тому, що держава недоодержала 6,5 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас