Прибутковість інвестфондів: прогноз-2008 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість інвестфондів: прогноз-2008

Фондовий ринок
1157
А фондовий індекс ПФТС буде завойовувати все нові пункти.
Охочим вкластися у фонди варто пам'ятати про те, що найкраще це робити на етапі розміщення цінних паперів або напередодні закінчення корекції на ринку. Ну і, звичайно, останні гроші у фонди нести не треба - максимум 10-20% своїх заощаджень.
Підкреслимо, що, незважаючи на відмінні показники 2007-го і прогнози фондовиків, перспективи розвитку фондового ринку в 2008 році все-таки досить туманні. Через високу небезпеку недружніх поглинань і нестачу ресурсів на внутрішньому фондовому ринку власники середніх і великих підприємств не зацікавлені в продажі своїх акцій на відкритому ринку.
З одного боку, це всерйоз обмежує коло гравців і цінних паперів, що торгуються, з іншого боку - створює величезний потенціал для зростання акцій всіх підприємств-новачків, які виходять на фондові майданчики.
За словами генерального директора ІК "Конкорд Капітал" Ігоря Мазепи, ліквідність вітчизняного ринку вкрай низка, і інвестори не зацікавлені проводити приватні та публічні розміщення на українських біржах. Відповідно, практично всі розміщення акцій зараз проводяться на закордонних майданчиках або через продаж акцій офшорних юрисдикцій на зовнішньому ринку. Таким чином, особливого підживлення інвесторськими грішми наступного року українському ринку чекати нема звідки.
І все-таки, за прогнозами багатьох компаній управління активами (КУА), у наступному році фондовий ринок може вирости на 30-40%. Не виключено, як фондовики стверджують, що ці показники можуть бути в два-три рази вищі. А що ще можуть стверджувати фондовики, чиї заробітки прямо залежать від темпів зростання котирувань?!
Звичайно, багато чого залежить і від об'єктивних факторів - від того, які дії буде вживати держава для того, щоб поліпшити умови для гравців фондового ринку, які будуть темпи економічного розвитку в країні та обсяг нових інвестицій. Поки ж економічна ситуація в країні досить сприятлива для подальшого розвитку ринку цінних паперів. В 2007 році ВВП у номінальному вираженні виріс на 27%, а в 2008-му, за нашими прогнозами, зростання буде не менше 20-25%.
Скільки одержимо?
Очікується, що в 2008 році приплив інвестицій в інвестфонди з боку вітчизняних інвесторів значно збільшиться. "На сьогодні в публічних фондах перебуває порядку 2 млрд. грн. Ми очікуємо, що до кінця наступного року ця цифра зросте до 8-10 млрд. грн.", - говорить керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.
Фондовики очікують припливу грошових вкладень і з боку іноземних портфельних інвесторів. Вони стверджують, що серед країн СНД Україна є найбільш інвестиційно привабливою, оскільки тут немає глобальних ризиків для закордонних портфельних інвесторів, на відміну від Росії та Казахстану.
Наприклад, банківська система Казахстану дуже сильно постраждала в результаті іпотечної кризи в США, що істотно стримує приплив інвестицій. А чекаючи президентських виборів у Росії портфельні інвестори так само не поспішають вкладати гроші. Тому багато глобальних гравців розглядають Україну як дуже перспективну країну для інвестування в 2008 році. Отут би варто згадати, що в Україні теж вистачає системних ризиків - чого варті тільки фінанси, розбалансовані після популістського ралі (троє виборів за чотири роки - це занадто!). А перспективи реприватизації? А податковий тиск, що підсилюється? А майбутній вихід з фондового ринку таких важливих інвесторів, як страхові компанії, - у зв'язку з небувалою жорсткістю умов їхньої роботи (страховиків от-от переведуть на щодобовий контроль стану резервів).
За прогнозами КУА, найвищу прибутковість в 2008 році знову покажуть фонди акцій і нерухомості - до 90% на рік. Фонди облігацій і диверсифіковані ПІФ чекають доходів не менше 12-17% річних. Зате прибутковість фондів недержавного пенсійного забезпечення, навпаки, трохи знизиться. "У першу чергу, це буде пов'язане із прибутковістю фондового ринку, що, на мій погляд, не буде демонструвати таку вражаючу прибутковість, як в 2007 році", - пояснює генеральний директор НПФ "ІФД Капіталъ" Дмитро Ніколаєв. Жорсткість вимог Держфінпослуг щодо диверсифікованості пенсійних накопичень також негативним чином відіб'ється на прибутковості НПФ. Так що не виключено, що планку 17-36% річних, котру "пенсійникам" удалося взяти торік, в 2008-му здолати все-таки не вдасться.
Свіжа кров
На думку експертів Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), у нинішньому році активізуються процеси створення нових для вітчизняного ринку видів інвестфондів - індексних, галузевих, а також фондів позалістингових акцій. "Істотну роль у формуванні нових видів фондів можуть зіграти зміни в законодавство про ІСІ (фондовики лобіюють лібералізацію вимог до диверсифікованості структури портфеля відкритих фондів), а також дозвіл створювати фонди, що вкладають гроші в цінні іноземні папери", - припускають в УАІБ.
І хоча деякі компанії вже заявляли про створення таких фондів для їхнього успішного функціонування, ліквідність цінних паперів українського фондового повинна бути вищою, ніж сьогодні. "На наш погляд, варто бути обережним при вкладенні в галузеві фонди, оскільки такі фонди в поточних умовах мають відносно обмежений інструментарій для інвестування (якщо це не номінально, а дійсно галузевий фонд), і можуть не виправдати очікування щодо прибутковості з кількох різних причин", - попереджає фінансовий аналітик Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко.
Пішли на зниження?
Яку прибутковість можуть принести інвестиційні фонди в 2008 році
Разом
В 2008 році прибутковість інвестиційних фондів трохи знизиться, але однаково буде досить високою.
За прогнозами, прибутковість фондів очікується на рівні 12-90%, залежно від типу фонду та ситуації на ринку
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас