Засіки "Нафтогазу" ніяк не поповняться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засіки "Нафтогазу" ніяк не поповняться

Енергетика
176
Компанія "Укртранснафта" має намір в 2008 р. переробити на Кременчуцькому НПЗ 800 тис. т нафти, необхідних для створення стабілізаційного резерву світлих нафтопродуктів.
Це гранично конкретна заява, зроблена заступником голови правління "Укртранснафти" Романом Борщем, не внесла ясності в ситуацію. Як виявилося, зараз не існує ні відповідних договорів про поставки нафти, ні фінобгрунтування, ні навіть визначеності у виборі НПЗ, на якому буде вестися переробка закупленої сировини. Традиційний же весняний стрибок цін на паливо цього року може побити рекорд 2005 р.
Держфонд низькооктанових нафтопродуктів націлений на підтримку аграрного сектора. Він дозволяє реалізовувати накопичене паливо в пікові моменти весняно-осінніх польових робіт. Рішення про створення такого резерву прийнято після наказу Мінпаливенерго в березні 2006 р. про створення держпідприємства "Укртранснафтопродукт". З початку квітня 2007 р. стратегічний запас низькооктанового палива створювався за участі компанії "ТНК-ВР Україна", на Лисичанському НПЗ якої було перероблено 746,7 тис. т давальницької нафти. Експерти відзначають, що цей стабілізаційний резерв для ринку залишився невідчутним, оскільки ні механізму реалізації цього палива аграріям, ні порядку його поставки так і не було вироблено.
Сьогодні залишається неясним, з яким нафтопереробним заводом ВАТ "Укртранснафта" планує співробітничати. Заява Романа Борща дозволяє думати, що анонсовані обсяги нафти дістануться ЗАТ "Укртатнафта", що після блокади, ініційованої "Татнафтою", відчуває постійний дефіцит сировини. Чи виключає це можливість паралельної переробки додаткових обсягів нафти на Лисичанському НПЗ, прогнозувати важко, оскільки, за неофіційними даними, переговорний процес із обома НПЗ ще триває. Яких-небудь коментарів із цього приводу, а також про те, звідки, хто і яким чином профінансує цю програму, не дає ні "Укртранснафті", ні НАК "Нафтогаз". В 2007 р. створення держрезерву палива з урахуванням закупівлі, переробки нафти та зберігання готової продукції на комерційних нафтобазах вимагало, за оцінками експертів, біля $200 млн.
У підсумку наміри "Нафтогазу" і уряду в цілому можуть знову не вийти за рамки голосного популізму. За словами Геннадія Рябцева, заступника директора НТЦ "Психея", "ідея держрезерву нафтопродуктів мала б значення, якби реалізовувалася вчасно, тобто під час зимових місяців, поки нафтотрейдери не почали притримувати паливо, чекаючи сезонного стрибка оптово-відпускних цін, пов'язаного з польовими роботами". Аналітик відзначає, що подорожчання палива цього року очікується на рівні 15-30%, і перші цінові коливання можуть припасти вже на початок березня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас