КМДА: До Євро-2012 із столиці зникнуть кіоски — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА: До Євро-2012 із столиці зникнуть кіоски

Казна та Політика
407
Як заявила "i" заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Ірена Кільчицька, до 2012 р. у Києві кількість малих архітектурних форм (МАФ) скоротиться в шість разів, а торгувати вони будуть винятково пресою, проїзними талонами та сувенірною продукцією
Нарада за участю профільних управлінь і представників районів щодо питання впорядкування розміщення в місті МАФ пройшла вчора. Взявши під контроль програму зі зменшення кількості ларьків і кіосків у Києві, пані Кільчицька заявила, що подібні наради стануть щомісячними, а районним адміністраціям веліла до 1 березня розробити графік демонтажу незаконно встановлених МАФ. "Перевірки виявили, що всі дозволи на роботу мають тільки менше третини з усіх більш ніж 6200 МАФ міста", - повідомила вона.
За словами начальника головного управління з питань торгівлі та побуту КМДА Василя Щербенка, незважаючи на мораторій, оголошений київською мерією на установку нових МАФ, у Святошинському, Голосіївському, Дарницькому, Дніпровському і Шевченківському районах міста їхня кількість не зменшується, а збільшується. "Райони продовжують давати дозволи на встановлення ларьків і кіосків, використовуючи факт нестачі для населення продуктових магазинів. Але замість необхідні хліба і солі ці МАФ торгують усім на світі - від пива і сигарет до джинсів і шкарпеток", - повідомив пан Щербенко. Головний санітарний лікар Києва Ірина Козлова відзначила, що асортименти продукції, що узгоджується для кожної МАФ у санітарно-епідеміологічній службі, згодом просто змінюється.
Потрібно відзначити, що право районам самостійно вирішувати питання з МАФ на їхній території дало рішення Київради від 8 червня 2000 р. Однак, за словами депутата Київради від фракції БЮТ Ігоря Добруцького, у цей час у комісіях Київради готується нове рішення, що дасть підставу для послідовного скорочення кількості київських МАФ. Ірена Кільчицька попередила представників районних адміністрацій, що якщо кількість МАФ не буде зменшуватися, то няньчитися вона з ними не буде.
"Уже не 1990 р., і в Києві досить торгових центрів. А нестачу продуктових магазинів у районах створили самі керівники районів, віддаючи ці площі в стаціонарних приміщеннях під інші групи товарів. Але це не привід заставляти все потворними кіосками. Ми не дозволимо перетворити місто в суцільний Шанхай", - заявила вона.
Як заявив "i" глава представництва Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Віталій Апостолов, скорочення МАФ, про яке говорить пані Кільчицька, приведе до скорочення близько 20 тис. робочих місць.
"Кільчицькій повинно бути відомо, що та велика ціна оренди і ті величезні площі, які пропонують дрібним підприємцям у торгових центрах, є для них непосильними", - відзначив він. За словами пана Апостолова, влада повинна або надати підприємцям інші місця для роботи, або розробити стандарт МАФ, який би, на їхню думку, не псував вид міста. "Людям, які в основному формують міський бюджет, потрібно залишити можливість працювати та годувати свої сім'ї", - заявив Віталій Апостолов.
Дмитро МАРКОВСЬКИЙ, Олександра ПОТАПЕНКО
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас