Експерти: Україна після свого вступу до СОТ може висунути низку вимог Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна після свого вступу до СОТ може висунути низку вимог Росії

367
Україна, у випадку свого вступу до Світової організації торгівлі (СОТ), як член цієї організації може поставити перед Росією низку вимог, необхідних для її вступу до СОТ.
Таку точку зору висловили експерти в Києві в п'ятницю під час "круглого столу" у режимі відеомосту "Київ-Москва" на тему "Нові пропозиції уряду України в енергетичному секторі - економічні та політичні аспекти".
Директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім.Разумкова Володимир Саприкін відзначив, що держава, що першою вступає до СОТ, може висунути наступній країні, що бажає вступити в цю організацію, низку вимог.
"Я думаю, що якщо Україна вступить першою, то тут можуть бути зачеплені такі сфери як експортні мита на вивіз нафти з Росії в Україну, другий момент, розробка якогось довгострокового механізму поставок газу і гарантії в частині ціноутворення", - сказав він.
"Україна у випадку свого вступу, безумовно, може, і, безумовно, буде висувати свої вимоги до Росії", - вважає керівник Центру енергетичних досліджень (Київ) Костянтин Бородін. У свою чергу, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко відзначив, що якщо такі вимоги будуть висунуті, то це стане новою темою для конфлікту у двосторонніх відносинах.
"Російська сторона зараз побоюється реекспорту низки товарних груп через територію України у зв'язку зі зниженням тарифів. І тут Росія вбачає якийсь виклик для своїх економічних інтересів", - сказав він.
Фесенко вважає, що тема врегулювання відносин між Росією та Україною у зв'язку із вступом останньої до СОТ повинна бути однією з головних під час візитів президента України Віктора Ющенка і прем'єра Юлії Тимошенко в Москву, запланованих на другу половину лютого поточного року.
"Інакше, ми напоремося на нові конфлікти в економічній сфері", - підкреслив він.
Як повідомлялося, пакет документів зі вступу України до СОТ буде внесений на розгляд у рамках засідання Генеральної Ради цієї організації 5 лютого. Після можливого схвалення Генеральною Радою Україна повинна ратифікувати ухвалене рішення не пізніше 4 липня 2008 року. Тільки після ратифікації Україна отримає членство у СОТ протягом 30 днів.
Раніше офіційний Київ неодноразово заявляв, що не має наміру у випадку вступу до СОТ раніше Росії висувати їй додаткові вимоги.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас