Ринок нафти відновив падіння перед рішенням ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти відновив падіння перед рішенням ОПЕК

Енергетика
196
Ціна на нафту знову падає в п'ятницю 1 лютого на тлі посилення побоювань економічного спаду в США, що приведе до зменшення попиту на "чорне золото". Учасники ринку продовжують вивчати макроекономічну статистику та оперативні дані ринку нафти в пошуку нових доказів уповільнення темпів зростання світової економіки.
Ринок нафти демонструє досить стійку кореляцію з фондовим ринком останнім часом. Напередодні динаміка торгів складалася таким чином, що ціна на нафту майже повторювала ситуацію на ринку цінних паперів. На початку торговельної сесії вартість нафти різко пішла вниз на тлі негативних даних щодо первинних звернень за допомогою з безробіття. Однак після формування ралі на фондовому ринку ціна на нафту різко відкоригувалась убік підвищення, але все-таки закрилася зі зниженням.
На азійських електронних торгах NYMEX ціна на нафту відновила падіння. Станом на 8:05, барель нафти марки Light Sweet коштує $90,93, що на $0,82 нижче від ціни закриття напередодні. Барель нафти марки Brent коштує $91,51, що на $0,70 нижче від ціни закриття напередодні.
З подій, які можуть вплинути на ринок нафти, можна відзначити засідання міністрів нафти країн ОПЕК, які зберуться у Відні для вирішення оперативних питань, включаючи обсяги видобутку на найближчий час. На думку більшості експертів ринку нафти, ОПЕК утримається від збільшення квоти, що стає ясно після вивчення офіційних заяв міністрів нафти напередодні засідання. Лише Саудівська Аравія поки не озвучила свою позицію, але навряд чи найбільший виробник "чорного золота" піде всупереч іншим 12 членам організації.
Контент-аналіз заяв показує, що риторика міністрів змінилася останнім часом. Представники ОПЕК стали частіше говорити про економічний спад у США, що позначиться на споживанні нафти у СВІТІ. Більше того, міністри стали частіше підкреслювати, що в сформованій ситуації ОПЕК навіть може розглянути питання про можливе зниження офіційної квоти. Втім, останнє звучало з вуст представників тих країн, які не відіграють великої ролі в ОПЕК. Найбільші виробники поки утримуються від різких заяв і підкреслюють достатність поставок на ринок, що, на їхню думку, виправдовує збереження поточних обсягів.
Крім того, як і напередодні на перебіг торгів можуть серйозно вплинути макроекономічні дані. Продажі автомобілів на внутрішньому ринку США, рівень безробіття, споживча впевненість і інші показники можуть знову вказати на настання такого страшного для ринку стану, що визначається словом - рецесія.
Таким чином, незважаючи на ралі у фіналі торгів на американському фондовому ринку напередодні, є всі підстави припускати, що нові макроекономічні дані знову підтвердять гірші побоювання. Лише фактор рішення ОПЕК підтримує ринок нафти. Однак вплив фактору рішення країн-експортерів нафти досить обмежений. Найбільш істотного значення набувають макроекономічні дані, або випадкові події, які можуть втрутитися в перебіг торгів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас